Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po povodniach sa objavili prípady žltačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ZVOLEN - V Banskobystrickom kraji v posledných dňoch vzrástol počet ľudí nakazených hepatitídou typu A. Žltačku lekári zistili u desiatich ľudí zo Zvolenskej Slatiny a troch z bytovky pod zvolenským Pustým hradom.

Ďalších päť prípadov nákazy zaznamenali lekári u 56-ročného muža a jeho rodiny z Veľkej Vsi v obvode Lučenec. Dnes to potvrdili hygienici.Ohnisko nebezpečnej prenosnej choroby podľa Petra Reinhardta z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene pravdepodobne vzniklo po nedávnych záplavách v časti mesta Neresnica.

"Pri odpratávaní následkov povodní sa Rómovia pravdepodobne infikovali a nemoc potom preniesli do Zvolenskej Slatiny," povedal Reinhardt. Či tri ochorenia ľudí pod Pustým hradom súvisia tiež so záplavami, alebo sa nakazili pre nízky hygienický štandard, zatiaľ nevedel odhadnúť. Hygienici už vydali rozhodnutie o povinnom očkovaní pre 272 ľudí z bytovky a 111 obyvateľov Zvolenskej Slatiny.

Na rozdiel od okolia Zvolena, kde v posledných rokoch žltačku takmer nemali, sa v obvode Lučenec táto choroba šírila už od jesene minulého roku a nakazilo sa ňou viac ako 70 ľudí. Najviac, 52 chorých, zaznamenali lekári v obci Trenč. Podľa hygieničky Simony Fančiovej však zatiaľ nie je jasné, či posledné prípady súvisia s predchádzajúcou epidémiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu