Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prešov vyhlásil mimoriadnu situáciu pre zosuv pôdy

Rozvodnená Torysa v Prešove.
Rozvodnená Torysa v Prešove.

PREŠOV – Mesto Prešov dnes o 11:00 po silnej búrke opäť vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Dôvodom je zosuv pôdy na Horánskej ulici a Pod Wilec hôrkou.

Po júnových výdatných dažďoch sa v tejto mestskej časti objavili trhliny v zemi, ktoré narušili statiku a poškodili obytné domy. Po dnešnej búrke krízový štáb zhodnotil situáciu ako aktívny zosuv pôdy, ktorý môže trvať. Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Adamová, stav poškodených budov bude zrejmý až po dôslednom monitoringu. Mesto si vyžiadalo odborné stanovisko geológa a statika, ktorí rozhodnú o miere poškodenia budov a ďalšej prognóze.

Niektorí obyvatelia z poškodených domov odišli dočasne bývať k rodinám alebo známym, iní ostali vo svojich domovoch. Adamová uviedla, že radnica im ponúkla provizórne ubytovanie, zatiaľ ponuku nikto nevyužil. Na verdikt geológov a statika čakajú aj ľudia z Kapušian, ktorým zosuv pôdy narušil statiku domov v oveľa väčšom rozsahu.

V Prešovskom kraji trvá mimoriadna situácia v okresoch Kežmarok a Stropkov. V piatok minulý týždeň zrušili mimoriadny stav obvody Prešov a Stará Ľubovňa. Väčšina okresov si ponechala tretí alebo druhý stupeň povodňovej aktivity. Agentúru SITA informovala vedúca odboru štátnej vodnej správy Krajského úradu životného prostredia v Prešove Božena Jacko Lysáková

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu