Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po povodniach sú ľudia bez plynu a telefónneho spojenia

Rozsiahle záplavy v obci Hul
Rozsiahle záplavy v obci Hul (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mnohé domácnosti, ktoré v predchádzajúcich dňoch ohrozovali ničivé povodne, naďalej ostávajú bez dodávok plynu či telefónneho spojenia. Neprejazdné sú desiatky úsekov ciest, v niektorých regiónoch sú taktiež uzavreté železničné trate.

"Najhoršia situácia je v okrese Stará Ľubovňa, cesty a mosty sú poničené najmä popri rieke Poprad," povedal o Prešovskom kraji riaditeľ správy a údržby ciest Vladimír Kozák. Zničené cesty podľa neho viaceré obce odrezali od okolia.

Práve v Prešovskom kraji zanechali povodne, ktoré postupne zasiahli povodie Žitavy, Nitry, juh stredného Slovenka pri Fiľakove, oblasť Gemera, Spiša, Košíc či Zemplína, zrejme najväčšie škody. V piatok voda z rieky Poprad zaliala okrem mnohých obcí v staroľubovnianskom okrese veľkú časť mesta Kežmarok, s vodou zápasil aj Bardejov ďalej na východe. V Kežmarku bolo možné po dvoch poškodených mostoch prechádzať aj dnes len pod dohľadom polície. Pre zosuv pôdy na poľskej strane ostáva neprejazdný priechod v Mníšku nad Popradom.

Viacero neprejazdných ciest je aj v Košickom kraji, najmä na Spiši a v okolí Košíc. "V Spišskej Novej Vsi je zničený most na jednom z hlavných vstupov do mesta, väčšie zosuvy svahov na cestu sú pri Prakovciach a Krompachoch," uviedla hovorkyňa košickej krajskej samosprávy Zuzana Bobriková. Spišská Nová Ves leží na Hornáde, ten sa taktiež mimoriadne rozvodnil a vyháňal ľudí z domovov.

Následky povodní obmedzili tiež vlakové spojenie. S rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu musia cestujúci počítať nielen na úseku Košice - Kostoľany nad Hornádom, ktorý bol v sobotu na takmer sedem hodín uzavretý, ale aj na ďalších 20 úsekoch na juhovýchodnom Slovensku. "V 14 úsekoch je namiesto vlakov zabezpečená autobusová doprava," informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková.

Stovky odberateľov nemajú dodávky plynu. "Nepriaznivá situácia zostáva v obci Chrásť nad Hornádom a Jakubany," povedala komunikačná manažérka spoločnosti SPP - distribúcia Ivana Zelizňáková o dedinách pri Hornáde a Poprade. Plynári pracujú v súčasnosti podľa nej na obnove dodávok v obciach Ihľany a Jurské neďaleko Kežmarku. Práce by mali ukončiť ešte počas dnešného dňa.

Narušená ostáva pevná telefónna sieť. "Počas soboty a nedele sa nám podarilo opraviť a sprevádzkovať viaceré časti vedení na východnom Slovensku, celková situácia sa čiastočne zlepšuje," priblížil Michal Korec z tlačového oddelenia Slovak Telekomu. Povodne podľa neho neovplyvnili fungovanie mobilnej siete T-Mobile.

Zlepšili sa dodávky elektrickej energie. "Nemáme zákazníkov bez dodávok prúdu, povodne si však ešte vyžiadajú naše nasadenie v teréne," uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská energetika Andrea Danihelová.

Celkové materiálne škody spôsobené povodňami zatiaľ úrady nevyčíslili. Záplavy si vyžiadali podľa dostupných informácií najmenej tri ľudské životy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu