Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Torysa zaplavila v Kendiciach 83 domov, zalieva Sady

Zvýšená hladina v Prešove.
Zvýšená hladina v Prešove.

PREŠOV – V Prešovskom kraji naďalej trvá mimoriadna situácia po záplavách. Dnes hasiči zasahujú vo všetkých 13 okresoch kraja. Do rána klesli všetky hladiny riek, prestalo pršať a svieti slnko.

Hlavnou požiadavkou zo zasiahnutých oblastí je čerpanie vody. V noci sa ešte situácia skomplikovala v Kendiciach v Prešovskom okrese, kde sa vyliala Torysa a zaplavila 83 domov. Nadránom muselo asi sto ľudí opustiť svoje domy. Podľa prvého odhadu vedúceho oddelenia krízového riadenia CO z Obvodného úradu v Prešove Jozefa Čorbu, asi u dvoch stavieb bude musieť ich bezpečnosť posúdiť statik. Do Kendíc prišli s vysokoefektívnymi čerpadlami pomáhať aj susedné obce. Čorba uviedol, že súčasne požiadali o mimokrajskú pomoc a z Banskej Bystrice tam smeruje veľkokapacitné čerpadlo s výkonom 3 600 litrov za minútu. Ľudia sa dnes vracajú do zatopených domov a snažia sa pomáhať si navzájom. Situácia v Prešovskom a Sabinovskom okrese sa oproti piatku výrazne stabilizovala. Torysa výrazne klesla.

Podľa operačného dôstojníka z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavla Hrabčáka v noci evakuovali ľudí zo šiestich domov vo Vranove nad Topľou na Jarkovej ulici, kde sa vyliala Topľa.

Bardejovský okres, ktorý patril k najviac postihnutým v kraji, mal pomerne pokojnú noc. Prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Bardejove Mária Hankovská pre uviedla, že v noci sa ešte Topľa vylievala smerom na obce Marhaľ a Brezov, ale rozliala sa hlavne na polia a záhrady. Dnes sa sústredia všetky sily na odstraňovanie škôd. Do všetkých obcí je aspoň provizórny prístup, najhoršia cesta je smerom na Livov a Livovskú Hutu, ktorú budú dnes spevňovať. Mnohé stĺpy elektrického vedenia sú podmyté, v teréne sú elektrikári aj spojári, lebo vypadlo aj telefonické spojenie. Asi do desiatich obcí a do časti Bardejova musia dovážať pitnú vodu v cisternách. V okrese má 57 obcí tretí stupeň povodňovej aktivity a v okrese platí mimoriadna situácia. Krajský krízový štáb zasadne dnes o 11:00.

Torysa sa dnes o desiatej preliala cez hrádze vybudované z vriec naplnených pieskom a zaplavuje časť obce Sady nad Torysou. Potvrdil to riaditeľ hasičského zboru okresu Košice okolie Ľubomír Hochvart. „Áno voda sa prelieva cez hrádze, ale nič konkrétnejšie vám zatiaľ nemôžem povedať, lebo práve mapujeme situáciu,“ povedal Hochvart. Rieka Torysa pri nižšie položených Košických Olšanoch, kde je tiež zaplavená časť obce, dosahuje dnes o desiatej hodine 660 cm a ďalej stúpa, pričom v piatok o tomto čase hladina dosahovala 482 cm, za 24 hodín hladina Torysy sa zvýšila o 178 centimetrov.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu