Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škody z povodní odhadli poisťovne na šesť miliónov

Zatopené Michaľany
Zatopené Michaľany (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčšie slovenské poisťovne do dnešného dňa zaevidovali po májových povodniach a víchriciach približne 12.000 poistných udalostí a celkové škody odhadli na asi šesť miliónov eur. S extrémnym počasím zápasili najmä ľudia na východe krajiny, kde rozvodnené toky strhávali mosty a zaplavili desiatky domov.

Celkový počet klientov, ktorí sa po povodniach na poisťovne obrátia, by mal prekročiť 17.000 ľudí, informovali dnes zástupcovia poisťovacích spoločností.

Najväčšia poisťovňa v krajine, Allianz - Slovenská poisťovňa, odhadla, že jej klienti nahlásia do 15.000 poistných udalostí a celková výška škôd bude štyri až päť miliónov eur. "Doposiaľ sme zaregistrovali zhruba 9500 poistných udalostí, z týchto škôd bolo už viac ako 2500 vybavených," uviedla vedúca oddelenia externej komunikácie Petra Greksová. Spoločnosť pre veľký počet poškodených klientov posilnila kapacitu telefónneho centra a spolupracuje aj so samosprávami pri nahlasovaní škôd priamo v obciach.

Poisťovňa Kooperativa k dnešnému dňu eviduje 1444 nahlásených poškodení majetku svojich klientov. "Pri týchto odhadujeme plnenie vo výške viac ako 1,5 milióna eur," uviedla hovorkyňa spoločnosti Daniela Michaličová.

Škody za približne 350.000 eur už nahlásili klienti poisťovni Generali Slovensko. Zatečenie stien, zatopenie pivníc či poškodenia vozidiel prevrátenými stromami nahlásilo poisťovni do stredy 571 ľudí, informovala manažérka komunikácie Jana Čahojová.

Nepriaznivé počasie s veľkým úhrnom zrážok zasiahlo krajinu už začiatkom mája. Lokálnymi povodňami boli najskôr postihnuté obce na juhu stredného Slovenska, postupne sa hladiny riek a potokov zvýšili aj na severe a východe. Západné regióny zasa zasiahla víchrica, ktorá napríklad v okolí Smoleníc vyvrátila z podmáčanej pôdy viac ako 200.000 metrov kubických stromov. Najvážnejšia bola pravdepodobne situácia na rieke Ondava pri Trebišove, kde voda pretrhla hrádzu a ohrozovala mesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu