Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prietrž spôsobila menšie záplavy na východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – Cesta medzi Bajerovom, Rokycanmi a Žipovom v okrese Prešov je po zosuve pôdy už prejazdná. Vodiči tu musia jazdiť aj naďalej opatrne, lebo na vozovke pracujú zamestnanci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja s mechanizmami.

V strede obce zasa čistia cestu občania. Povedal to starosta Žipova František Dzuriček, ktorý po popoludňajšej prietrži mračien vyhlásil v obci III. stupeň povodňovej aktivity. Kanovský potok, ktorý majú do výšky dvoch metrov vyregulovaný, nestačil udržať vodu v koryte a vylial sa uprostred dediny. Suterény asi 30 rodinných domov sú zatopené. Škody sú aj na ihrisku. Chovateľom dobytka zobralo niekoľko malých jalovičiek.

Aj primátor Lipian v okrese Sabinov Eduard Vokál, vyhlásil po búrke najvyšší stupeň povodňovej aktivity. Mesto nedávno postavilo proti povodniam suché poldre. Jeden z nich sa úplne naplnil a voda sa preliala na cestu, ktorá bola krátky čas neprejazdná. Primátor uviedol, že polder splnil svoj účel. Zachránil tak materskú školu a obytnú časť pred vytopením. Momentálne v meste prebiehajú záchranné a zabezpečovacie práce. Tam, kde voda vymyla niektoré úseky, musia ich dosypať kameňom.

V Rokycanoch zvládli situáciu po búrke bez toho, aby starosta Peter Šoltis vyhlasoval zvýšený stupeň povodňovej aktivity. Obcou sa preliala vysoká voda, ale rýchlo aj klesla. Voda sa dostala len na polia a dvory, v rómskej osade zatopilo jednu chatrč, ale už ju dávajú do poriadku. Z futbalového ihriska im zobralo lavičky, povedal starosta.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove vydalo informáciu, že nánosy hliny a štrku sú tiež na úsekoch ciest prvej triedy v smere Lipany - Stará Ľubovňa, za Prešovom v smere na Kapušany a ďalej na Ladu. Rovnako tu žiadajú vodičov o zvýšenú pozornosť. Na ceste sú mechanizmy a cestári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu