Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po povodniach čistia korytá riek

ilustračné foto
ilustračné foto

RIMAVSKÁ SOBOTA – Po májových prívalových dažďoch v okrese Rimavská Sobota a Revúca, keď na riekach Rimava, Blh a Turiec bol vyhlásený najvyšší povodňový stupeň, sa začalo s čistením korýt a v obciach sa preveruje stav pitnej vody.

„Dnes sme v Barci a Cakove brali vzorky zo studní, ktoré slúžia na verejné zásobovanie,“ uviedla vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Anna Vraniaková. Ako ďalej informovala, v kvalite vody nezaznamenali žiadne vážne problémy. Minulý týždeň dovážali vodu cisternami v obci Cakov, „trvalo to však iba dva dni,“ konštatovala Vraniaková a dodala, že zatiaľ nezaznamenali premnoženie komárov.

Podľa riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p., OZ Rim. Sobota, Správa povodia Slanej Ladislava Vargu momentálne sa na najkritickejších miestach bude odstraňovať vegetácia, upravovať hrádze a odstraňovať nánosy z korýt, aby sa zväčšovali prietočné profily. Ide hlavne o úseky v okolí obcí Pavlovce, Uzovská Panica, Cakov či neupravené toky medzi Hnúšťou a Hrachovom. „Nedá sa však povedať, že by naše korytá boli zanesené,“ hovorí Varga. Podľa jeho slov padli extrémne vysoké zrážky. V Hnúšti to bolo za jeden deň približne 70 milimetrov zrážok, pričom ročný úhrn je tam 700 milimetrov.

„Od decembra minulého roka sme mali štyrikrát povodňové situácie. Škody sa preto veľmi ťažko vyčísľujú,“ hovorí riaditeľ Varga, ktorý zatiaľ odhadol škody na viac ako 100 tis. eur. Ako poznamenal, záplavy vznikali aj z vodných tokov, ale na väčšine územia to boli vnútorné alebo svahové vody, ktoré nevedeli odtiecť do riek. „Keby boli melioračné odpady lepšie vyčistené, voda by na mnohých miestach stiekla z polí aj z dedín,“ konštatuje Varga.

Ako uviedol predseda povodňovej komisie Vladimír Šándor, krízový štáb rozhodol, že sa spracuje podnet pre Hydromeliorácie - Štátny podnik aby si plnili povinností správcu hydromelioračných kanálov. Podľa slov Šándora bola povodňová aktivita na tokoch Rimava, Blh a Turiec zrušená v piatok 21. mája. Voda postihla 35 obcí, tie majú v najbližších dňoch vyčísliť vzniknuté škody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu