Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Útok na naše veľvyslanectvo: Atentátnik odpálil pol tony výbušniny!

Vojak stráži slovenskú ambasádu v Iraku. Naši diplomati z nej pravdepodobne dočasne odišli.
Vojak stráži slovenskú ambasádu v Iraku. Naši diplomati z nej pravdepodobne dočasne odišli.

BRATISLAVA - Neuveriteľných 500 kilogramov výbušniny TNT použil samovražedný atentátnik pri útoku na slovenské veľvyslanectvo v irackom Bagdade! Nálož bola umiestnená v cisterne pick-upu, používanej na prevoz nafty pre drobných spotrebiteľov. Také sú doterajšie výsledky vyšetrovania atentátu, ku ktorému sa prihlásila teroristická sieť al-Káida.

Ministerstvo zahraničných vecí SR má niekoľko alternatív dôvodu útoku. Al-Káidu ako vinníka považuje len za špekuláciu, ale nemôže ju vylúčiť. Hovorca rezortu Juraj Tomaga však včera s istotou poprel informácie, že v čase atentátu sa na pôde veľvyslanectva konalo stretnutie agentov americkej CIA. "Toto stopercentne nie je pravda," zdôraznil. Kto teda bol v budove, prezradiť nechcel. Na otázku, či sa tam v čase útoku zdržiavali slovenskí zamestnanci, odpovedal vyhýbavo: "MZV nikdy neinformovalo, že tam vtedy neboli."

V súčasnosti je v Iraku päť našich diplomatických pracovníkov, vrátane veľvyslanca Jozefa Marhefku. Chráni ich šesť slovenských kukláčov zo špeciálneho policajného útvaru. Podľa Tomagu naši zamestnanci ani po útoku nepožiadali o stiahnutie z Iraku. "Ich prítomnosť v tejto krajine je odôvodnená. Aj SR tam má svoje záujmy," konštatoval stručne. Kde v súčasnosti úradujú, neuviedol. Je pravdepodobné, že kvôli bezpečnosti ich dočasne vysťahovali z rezidencie a presunuli do priestorov niektorej zo "spriatelených" ambasád.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu