Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Útok na našu ambasádu v Iraku podľa Šimka potvrdil poznatky SIS

Hovorca SIS Vladimír Šimko
Hovorca SIS Vladimír Šimko

BRATISLAVA - Sobotňajší útok na slovenské veľvyslanectvo v Bagdade predbežne potvrdil poznatky Slovenskej informačnej služby (SIS), o ktorých informovala aj vo svojej výročnej správe v polovici mája v parlamente.

Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca SIS Vladimír Šimko, ktorý pripomenul, že správa upozorňovala na zvyšujúce sa riziko teroristického ohrozenia Slovenska a jeho objektov v zahraničí. Šimko však nekomentoval medializované informácie o tom, že k útoku sa prihlásila iracká pobočka organizácie al-Kájda a že dôvodom samovražedného útoku malo byť rokovanie predstaviteľov americkej tajnej služby CIA v budove slovenskej ambasády. SIS po útoku ešte pozornejšie sleduje situáciu a vyhodnocuje všetky poznatky k tejto udalosti. Ako dodal Šimko, SIS je v stálom kontakte s partnerskými tajnými službami.

Medializované informácie o okolnostiach útoku dnes nekomentoval ani hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga. Útok sa stal pred bránou ambasády, kde explodoval automobil so samovražedným atentátnikom. Výbuch narušil vonkajší ochranný múr a poškodil aj budovu. Všetci diplomatickí pracovníci, ako aj ochranka je podľa Tomagu v poriadku. Ministerstvo situáciu pozorne monitoruje a pravidelne vyhodnocuje. Tomaga zdôraznil, že ochrana veľvyslanectva bola na maxime, čoho dôkazom je aj to, že nikto nebol pri útoku zranený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu