Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová forma úhrad vraj uberie nemocniciam, tie čakajú opak

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nová forma úhrad nákladov nemocníc cez systém platieb za diagnózu (DRG) údajne môže znížiť príjmy najväčších - fakultných zdravotníckych zariadení. Ich zástupcovia očakávajú naopak zlepšenie svojho postavenia.

Zdravotné poisťovne výraznejšie zmeny vo výške platieb nepredpokladajú. Spustenie DRG systému podporuje všetkých osem politických strán s reálnou šancou na vstup do parlamentu.

V súčasnosti dostávajú nemocnice peniaze od zdravotných poisťovní za ukončenú hospitalizáciu. Menšie zariadenia sa pritom už dlhšie sťažujú, že fakultné nemocnice získavajú za rovnaký zákrok výrazne viac peňazí. Fakultné zariadenia zase upozorňovali, že liečia komplikovanejšie prípady, a preto majú vyššie náklady. V budúcnosti by mohli terajší spôsob úhrad nahradiť platby cez systém DRG (Diagnoses Related Groups) - rozhodujúca pre výšku príjmu nemocnice by bola diagnóza, ktorú liečila.

Prácu zdravotníkov možno podľa odborníka Petra Pažitného z mimovládneho inštitútu HPI rozdeliť na asi 3000 až 3500 služieb, od vytrhnutia zuba po operácie rôznej komplikovanosti. Tieto služby by mohli byť v budúcnosti rozdelené do zhruba 700 skupín. Každá by bola obodovaná a výška platby od zdravotnej poisťovne by závisela od náročnosti výkonu.

Pažitný očakáva, že nová metóda by mohla znížiť údajne neprimerane vysoké rozdiely v úhradách medzi fakultnými a nefakultnými nemocnicami. "Podľa informácií, ktoré máme, fakultné nemocnice majú o 30 percent náročnejšie prípady, ako tie malé či stredné nemocnice," povedal. Platby fakultným nemocniciam sú však vyššie o 38 až 100 percent, a považuje ich preto za prehnané. Najväčšie rozdiely boli podľa neho v minulosti na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny, na ktorých dostávali menšie nemocnice dvojnásobne menej peňazí ako fakultné.

Prezident Asociácie fakultných nemocníc Jaroslav Šajty naopak predpokladá, že nový systém platieb by mohol objektívnejšie zohľadniť náročnosť zákrokov v najväčších zdravotníckych zariadeniach. "DRG vítame a podieľame sa na jeho príprave," poznamenal. Odmietol, že by boli fakultné nemocnice neoprávnene zvýhodňované.

Podobne ani zdravotné poisťovne neočakávajú po prípadnom spustení platieb cez DRG výraznejšie zmeny v ohodnocovaní nemocníc. "Jeho zavedenie by skôr znamenalo, že sa financie spravodlivejšie prerozdelia v prospech tých zariadení, ktoré robia náročnejšiu medicínu," uviedla hovorkyňa súkromnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková. "V súčasnosti je predčasné zaujať jednoznačné stanovisko k tejto veci. Otázne je i tvrdenie o neprimerane vysokých platbách pre fakultné nemocnice," dodala hovorkyňa druhej súkromnej poisťovne Union Judita Smatanová. Poisťovne, vrátane najväčšej - štátnej Všeobecnej zdravotnej, očakávajú od DRG viac prínosov než negatív.

Zástupcovia oslovených politických strán zväčša odhadli, že nový spôsob platieb by bolo možné spustiť do dvoch rokov. Zároveň upozornili, že bude nevyhnutné zozbierať veľké množstvo údajov z nemocníc, aby bol systém použiteľný. Ministerstvo zdravotníctva už pripravuje takzvaný zoznam zdravotníckych výkonov, ktorý je podľa ministra Richarda Rašiho nevyhnutný pre používanie DRG. V súčasnosti sú touto formou uhrádzané náklady na prácu zdravotníkov napríklad v Česku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu