Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fakultným nemocniciam stúpli príjmy, dlhy to nevyriešilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štátnym fakultným nemocniciam sa v tomto volebnom období zvýšil balík peňazí na zdravotnú starostlivosť. Zatiaľ čo napríklad V Bratislave a Banskej Bystrici si nemocnice polepšili o viac ako 35 percent, nemocniciam v Košiciach či Nitre sa príjmy zvýšili o menej než desať percent.

Vyplynulo to z údajov, ktoré poskytli zdravotnícke zariadenia. Ani vyššie príjmy však nepomohli vyriešiť dlhy zdravotníckych zariadení.

Najväčšia slovenská fakultná nemocnica - bratislavská - hospodári v tomto roku asi so 162 miliónmi eur, banskobystrická so 65 miliónmi eur. Rozpočet košickej nemocnice je 78 miliónov a v Nitre 32 miliónov eur. Na Slovensku pôsobí desať štátnych fakultných nemocníc; údaje o príjmov neposkytli dve - žilinská a trnavská.

Napriek tomu, že zdroje fakultných nemocníc vzrástli, nedokázali svoje náklady vykryť bez zadlžovania. Bratislavská nemocnica si vlani vyžiadala od štátu pôžičku 22,7 milióna eur na úhradu starých dlhov. Košická dostala 14,7 milióna eur.

Z rastu príjmov fakultných nemocníc ťažili aj ich zamestnanci. Platy sa im napríklad v roku 2008 zvyšovali o desať percent, zatiaľ čo v iných zariadeniach o sedem percent. Lekári vo fakultných nemocniciach zarábali v treťom štvrťroku vlaňajška podľa štatistík odborárov v priemere 1537 eur, ich kolegovia v zariadeniach v správe vyšších územných celkov necelých 1419 eur mesačne.

V minulosti zástupcovia fakultných nemocníc zdôvodňovali požiadavky o vyššie príspevky, než smerujú do iných zariadení, náročnosťou liečby. Dostávajú sa k nim totiž pacienti s najvážnejšími zdravotnými ťažkosťami. Menšie nemocnice zase vyčítali fakultným, že tvoria vysoké dlhy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu