Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Použité kardiostimulátory by mohli zachrániť tisícky životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Každoročne by sa dali v rozvojových krajinách zachrániť tisícky životov, ak by v USA neplatil zákaz používania kardiostimulátorov po zosnulých osobách.

Tvrdia to odborníci z University of Michigan, ktorí vo štvrtok prezentovali dôkazy o bezproblémovom použití už použitých kardiostimulátorov u pacientov na Filipínach.

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) v súčasnosti zakazuje opätovné použitie kardiostimulátorov zosnulých osôb, pričom ako jeden z dôvodov uvádza riziko možnej infekcie. Avšak z výsledkov vedcov z University of Michigan vyplýva, že pri opätovnom použití kardiostimulátorov nezaznamenali zvýšený výskyt infekcií, porúch alebo iných komplikácií. "Je to potenciálny spôsob, ako zachrániť ľudské životy, ktorý však v súčasnosti nevyužívame," uviedol Kim Allen Eagle, ktorý sa podieľal na tomto výskume.

Podľa jeho slov by zmena legislatívy ohľadne kardiostimulátorov umožnila už použité prístroje sterilizovať a následne vyvážať do rozvojových krajín, kde by ich dostali pacienti, ktorí si ich normálne nemôžu dovoliť kúpiť. Tento návrh je však v rozpore so smernicami organizácie Heart Rhythm Society, ktorá odporúča, aby použité kardiostimulátory dostali späť ich výrobcovia na otestovanie. Podľa slov odborníkov to však výrobcovia nerobia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu