Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Advokáta obvinili z podplácania a korupcie

BRATISLAVA - Humenského advokáta Júliusa K. obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii z trestných činov podplácania a nepriamej korupcie.

Ako informovala agentúru SITA Jana Pôbišová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra, advokát žiadal úplatok od matky 19-ročného obžalovaného. Podplatením prokurátora a sudcu sľuboval zabezpečiť obžalovanému čo najnižší rozsudok.

Peniaze Július K. prijal od sestry obžalovaného, ktorá bola v pozícii agenta. Polícia humenského advokáta zadržala priamo pri preberaní úplatku, následne ho obvinila a sudca rozhodol o jeho vzatí do vyšetrovacej väzby. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Mladík zo Sniny bol obvinený z trestného činu sexuálneho násilia. Zo zákona mu bol pridelený obhajca, humenský advokát Július K. Rodina obvineného si neskôr v trestnom konaní zabezpečila iného advokáta. Vyšetrovanie mladíka polícia ukončila a prokurátor podal 28. apríla tohto roka obžalobu na súde. 19-ročnému mužovi hrozí trest 2,5 až šesť rokov väzenia.

V máji tohto roka kontaktoval matku obžalovaného advokát Július K. Povedal jej, že vie za 60-tisíc vybaviť spoľahlivého prokurátora, ktorý zabezpečí zmierňujúci rozsudok, a to nepodmienečný trest v trvaní jedného roka. Tvrdil pritom, že časť sumy už iniciatívne prokurátorovi odovzdal. V priebehu troch dní ju advokát viackrát telefonicky žiadal o vyplatenie peňazí. Matka obžalovaného sa zverila s požiadavkou advokáta dcére. Tá podala koncom mája trestné oznámenie na Úrade boja proti korupcii a s políciou ďalej spolupracovala.

Sestra obžalovaného mladíka sa stretla s advokátom koncom mája. Ten tento raz žiadal 135-tisíc korún na úplatky pre prokurátora a sudcu. Povedal, že sumu rozdelí po 60-tisíc, on sám si nechá ako odmenu 15-tisíc korún. Sestra obžalovaného súhlasila. O pár dní prišla aj s peniazmi do advokátovej kancelárie. Advokát znížil požiadavku zo 135-tisíc na 70-tisíc korún, vyhotovil potvrdenie o plnej moci, ktorá mala zakryť jeho konanie. Po prevzatí peňazí bol políciou zadržaný a následne obvinený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu