Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nigutova advokátka mala mať na súde nadštandardné vzťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokuratúra žiadala, aby o väzbe obvinenej košickej advokátky Kataríny D. nerozhodoval košický súd, pretože mala operatívne poznatky o "nadštandardnom vzťahu" tejto advokátky s určitými sudcami.

"Menovaná bola v minulosti sudcom Mestského súdu v Košiciach a jej otec bol sudcom Krajského súdu v Košiciach - takže to je aj profesionálna väzba," uviedol na tlačovej besede riaditeľ odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. Bližšie to nekonkretizoval, lebo tieto informácie sú súčasťou utajovaných skutočností. Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sú to presne tie skutočnosti, ktoré ich oprávňujú požiadať o odňatie prípadu z daného súdu.

"Jednoducho my to musíme urobiť pre zabezpečenie plynulého chodu ďalšieho vyšetrovania," vysvetlil Trnka. Na druhej strane je podľa Trnku vylúčené, aby mala advokátka nadštandardné vzťahy s vyšetrovateľmi. "Ten vzťah je antagonistický až nenávistný zo strany pani obvinenej," konštatovali prokurátori. Šufliarsky poznamenal, že všetky dôkazy v tomto prípade boli získané zákonným spôsobom, čo podľa neho konštatovali dva senáty Najvyššieho súdu SR aj sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre.

"Vyrástli sme z detských topánok, pochybenia, ktorých sme sa my, ale aj polícia v minulosti dopúšťali, sa už minimálne päť rokov pri realizácii takýchto závažných káuz v procesnej stránke nevyskytujú," uviedol Trnka, podľa ktorého si procesné pochybenia nemôžu dovoliť, tak ich nerobia.

V kauze podal prokurátor 5. mája návrh na vzatie do väzby Kataríny D. a Mariána T. na Okresný súd Košice I. Vzhľadom na poznatky polície a prokuratúry požiadal o odňatie veci z tohto súdu na iný súd, čomu Najvyšší súd SR vyhovel a prípad pridelil OS v Nitre. Sudca tohto súdu 8. mája rozhodol o vzatí spomínanej dvojice do väzby.

Katarínu D. trestne stíhajú pre zločin marenia spravodlivosti s obzvlášť priťažujúcou okolnosťou, podľa prokuratúry totiž chcela nezákonne pomôcť svojmu trestne stíhanému klientovi Róbertovi N. "Jeho trestné stíhanie pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami malo byť skončené zastavením trestného stíhania a mal byť prepustený z väzby na slobodu," uviedol Šufliarsky. Róbert N. je vo väzbe od 4. februára. Známy je skôr z procesu so skupinou údajného východoslovenského bossa zločineckej skupiny Róberta O.

S Katarínou D. stíhajú aj ďalšieho advokáta Petra M. a Martinu M., Jozefa M. a Petra O. "Táto skupina je charakteristická nielen vzájomným príbuzenským vzťahom, ale aj profesionálnym vzťahom," poznamenal prokurátor. Martina M. je dcérou Jozefa M., Peter O. je nevlastný brat obvineného Róberta N. Prípady nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami spojili s kauzou marenia spravodlivosti.

Marenie spravodlivosti zo strany advokátky podľa prokuratúry spočívalo v tom, že "boli ďalší obvinení ovplyvňovaní, aby vypovedali v prospech Róberta N.". Ozbrojovanie mal na seba vziať iný človek, ktorý je tiež obvinený a momentálne je vo výkone trestu odňatia slobody. Prokurátori neuviedli, čo mal dotyčný človek za to sľúbené. Druhý obvinený advokát Peter M. bol podľa prokuratúry sprostredkovateľom kontaktu s ďalším obvineným v prípade. Tomu údajne ukázal fotografiu človeka, ktorého mal následne spoznať pri rekognícii. "Zámerom bolo ovplyvniť rekogníciu so zámerom získať výhodu pre Róberta N. a jeho zbavenie zodpovednosti za konkrétny zločin".

Róbertovi N. pripisujú arzenál zbraní, ktorý našli vo februári v jednej košickej pivnici. Prokuratúra potvrdila, že preveruje aj verziu, či zhromažďovaný arzenál zbraní nechceli členovia skupiny použiť na riešenie niečoho, čo môže súvisieť s pokračujúcim súdnym procesom skupiny Róberta O. "Pracujeme aj s takouto verziou vzhľadom na množstvo, druh a charakter zbraní, " povedal Šufliarsky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu