Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Súd oslobodil advokáta Reháka spod obžaloby z vydierania

Martin Rehák
Martin Rehák

BRATISLAVA - Advokáta Martina Reháka dnes Okresný súd Bratislava II oslobodil spod obžaloby z vydierania účtovníčky jednej z firiem jeho otca Ladislava Reháka. Skutok mu totiž podľa súdu nedokázali.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, prokuratúra zváži odvolanie. Súd čaká o pár týždňov aj bývalú účtovníčku Andreu Klabníkovú, a to pre spreneveru miliónov korún v jednej z Rehákových firiem.

Súd nespochybnil fakt, že Martin Rehák, jeho rodina i známi koncom októbra 2006 od účtovníčky žiadali vrátenie asi päť miliónov korún (165.970 eur). "Všetky skutočnosti sa udiali, súd však nemal preukázané vydieranie zo strany Martina Reháka," uviedol sudca.

Rehák aj jeho traja advokáti od začiatku tvrdili, že účtovníčka zápisnicu o tom, že z firmy peniaze vzala, podpísala dobrovoľne. Priznala sa vraj len pre to, že jej na podozrivé výbery vo firme prišli. Mladá žena, ktorá je od konfliktu s rodinou Rehákovcov chráneným svedkom a žije na utajenom mieste, však tvrdila, že dlh uznala po urážkach a vyhrážkach.

Sudca sa dnes nevyjadril, či Klabníková klamala, ako od začiatku tvrdil Rehák. Bližšie odôvodnenie totiž vypracuje neskôr. Na odsúdenie advokáta mu však nestačilo, že pravdivosť výpovede účtovníčky potvrdila psychologička, ani lekársky záznam o veľkej modrine na bruchu mladej ženy.

Kopanec jej mal podľa obžaloby spôsobiť Rehákov známy Róbert Janeček, ktorého dnes súd tiež oslobodil, rovnako ako Rolanda Zdichavského, ďalšieho účastníka stretnutia s účtovníčkou. Podľa Rehákových advokátov si zranenie mohla spôsobiť aj sama.

Rehák a jeho advokáti tvrdili, že klamstvami sa Klabníková chcela vyhnúť stíhaniu za spreneveru i vráteniu peňazí. Tie však dodnes žiaden exekútor nezačal vymáhať, pričom Klabníková v úlohe obžalovanej predstúpi pred rovnaký súd v júli. Dnes ako poškodená neuspela ani so žiadosťou o odškodné v hodnote 663.878 eur za to, že ako chránená svedkyňa nemôže viesť normálny život a jej kontakty s rodinou a priateľmi sú obmedzené. Podľa Rehákovho advokáta Ondreja Mularčíka sa však vďaka policajnej ochrane vyhla väzbe, kam ju mohli ako obvinenú poslať.

Kým Klabníkovej hrozí až desaťročné väzenie, Martina Reháka súd v prípade uznania viny mohol potrestať väzením až na šesť rokov. Prokurátorka, podľa ktorej bolo v prípade málo priamych dôkazov, dnes pre neho i ostatných žiadala len podmienečný trest. Rehák totiž doposiaľ na rozdiel od zvyšku obžalovaných stíhaný nebol. Jeho meno sa však v minulosti objavilo na takzvaných mafiánskych zoznamoch rovnako ako meno Janečka, ktorého už v minulosti odsúdili za pomoc pri príprave krádeže cestovných lístkov bratislavského dopravného podniku.

Pôvodne boli v prípade vydierania stíhaní aj podnikateľ Ladislav Rehák a jeho ďalší syn Juraj, ktorí tiež boli na stretnutí, stíhanie však ešte vlani zastavila prokuratúra. Všetci členovia rodiny boli pre podozrenie z vydierania zatknutí a neskôr prepustení, vo väzbe zostal len Martin Rehák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu