Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Bratislave stanujú desiatky ľudí, dôvodom je zonácia Tatier

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Desiatky ľudí si dnes na jednom z hlavných bratislavských námestí rozložili stany, aby protestovali proti navrhovanej zonácii Tatranského národného parku (TANAP).

Nový územný plán najstaršieho národného parku na Slovensku by mal podľa kritikov umožniť výstavbu hotelov či zjazdoviek v doposiaľ chránených lokalitách. Aktivistom sa tiež nepáči rozhodnutie ministerstva životného prostredia odsúhlasiť ťažbu dreva v najprísnejšie chránených rezerváciách.

Návrh zonácie Tatier vypracovalo ministerstvo životného prostredia, schváliť ho musí vláda. Nový územný plán TANAP-u kritizovali ochranári, odborníci z oblasti lesníctva či Slovenská akadémia vied. Materiál podľa nich nerešpektuje hodnotu tatranskej prírody a zmenšuje rozlohu územia v najprísnejšom režime ochrany. Prípadné uvoľnenie pravidiel by údajne umožnilo napríklad výstavbu rekreačných zariadení.

Na bratislavskom Námestí SNP sa stretli milovníci prírody z celého Slovenska, nechýbali aktivisti zo Sniny či Žiliny. Na dlažbe pod súsoším padlých partizánov si do 18:00 rozložili asi štyri desiatky stanov, v ktorých plánujú zotrvať až do sobotňajšieho popoludnia. Spoluorganizátor akcie Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho združenia Vlk odhadol, že počas nasledujúcich hodín by mohlo na námestí pribudnúť ďalších štyridsať stanov.

"Najväčším problémom predloženej zonácie je to, že 8800 hektárov bezzásahových území sa má preklasifikovať do zóny cestovného ruchu," povedal spoluorganizátor protestného stanového tábora Juraj Smatana zo siete environmentálnych mimovládnych organizácií Ekofórum. Upozornil, že sa tak uvoľní predaj štátnych pozemkov, ktorý blokuje ich súčasné zaradenie do vysokých stupňoch ochrany.

Ochrana Tatier prilákala do stanového mestečka v centre Bratislavy aj Viliama zo Sniny. "Za chvíľu budeme môcť v národných parkoch stanovať len na takej dlažbe ako tu v meste," poznamenal. Stan si rozložil priamo pod Pamätníkom SNP, obývať ho bude aj so svojim päťročným synom. "V lese už so mnou spal, v meste nie, tak uvidíme, čo to dá," dodal.

Ďalší obyvateľ stanového tábora prišiel z gemerskej obce Vrbovce, na námestie doviezol vlastnoručne vyrezanú, vyše dvojmetrovú sochu goralského pastiera. "Pastieri museli prírodu chrániť, aby mohli pásť stáda. Aj politika by mala smerovať k ochrane prírody," zdôvodnil prítomnosť dubovej plastiky ľudový sochár Dušan. Súčasťou protestu je premietanie filmov, koncerty či ohňová šou. Návrh novej zonácie Tatier počíta s rozdelením územia TANAP-u na štyri základné zóny. Rizikom je údajne podzóna Cr s plánovanou rozlohou 1500 hektárov, na ktorú by sa nemali vzťahovať všetky obmedzenia platné pre tretí stupeň ochrany.

Tatranský národný park sa rozprestiera na ploche viac ako 74.000 hektárov. Súčasťou TANAP-u je aj najvyšší slovenský vrch Gerlachovský štít s výškou 2655 metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu