Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SPF odmietol zmarenie miliónovej investície pod Tatrami

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský pozemkový fond (SPF) poprel, že by odobril predaj pozemkov pri Veľkom Slavkove, na ktorých chcela cyperská spoločnosť postaviť golfový areál či zábavný komplex za desiatky miliónov eur.

Novinárom to dnes povedal generálny riaditeľ SPF Ján Ilavský. Za zmarenú investíciu nedávno popradský okresný súd priznal firme Ermanno Trade & Invest právo na odškodné vo výške 60,41 milióna eur a úroky z omeškania.

Spoločnosť Ermanno Trade & Invest podľa denníka Pravda v septembri 2009 odkúpila pohľadávky troch slovenských firiem, ktoré dostali od bývalého vedenia SPF dosadeného ešte za predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) sľub, že v okolí Veľkého Slavkova získajú pozemky. Na nich vraj chceli vybudovať golfové ihrisko, hotelový a zábavný komplex. Nové vedenie vymenované kabinetom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) však s predajom pozemkov nesúhlasilo.

"Neexistoval žiaden súhlas SPF na predaj pozemkov investorovi alebo zmluva o budúcej zmluve," povedal Ilavský. Právny zástupca SPF Michal Mandzák upozornil, že bývalý riaditeľ SPF František Hideghéty vydal len súhlas na územné konanie, nie k samotnému predaju pozemkov. Vtedajšie vedenie SPF podľa neho pritom obchádzalo zákon. "Nové vedenie SPF však nepokračovalo v rokovaniach o kúpnej zmluve," doplnil Ilavský.

Pozemky vo Veľkom Slavkove chcel investor podľa Ilavského kúpiť za zlomok trhovej hodnoty, pričom časť z nich vraj plánoval predať. "Len zo samotného predaja mal zarobiť zhruba 16,6 milióna eur, a tieto hodlal použiť na výstavbu megakasína," tvrdil Ilavský. Pripomenul, že žalujúce firmy nemajú vysporiadané ani vlastníctvo k ďalším pozemkom o rozlohe 500.000 metrov štvorcových, na ktorých údajne chceli vybudovať kasíno.

Zástupcovia SPF spochybnili aj výšku náhrady, ktorú cyperskej spoločnosti priznal slovenský súd. "Znalecký posudok v mnohých častiach odporuje zásadám formálnej logiky," dodal Ilavský. Štátny SPF sa preto voči verdiktu súdu odvolá, chce sa obrátiť aj na finančnú políciu.

Fond po výmene vedenia dosadeného Ficovou vládou previedol sporné pozemky pri Veľkom Slavkove na reštituentov. Tí ich za zlomok ceny predali spoločnosti GVM, údajne blízkej šéfovi koaličnej ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Prevody však boli zastavené. Po kontroverzných transakciách s pôdou prišiel o post ministra pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), čo viedlo takmer k rozpadu vlády. Vlani sa však situácia zopakovala a GVM získala od reštituentov inú pôdu pri Veľkej Lomnici a Starej Lesnej.

Tento prevod pozemkov generálna prokuratúra nenapadne, keďže zmluva o bezodplatnom prevode vlastníctva k pozemkom bola uzavretá v súlade so zákonom, informovala ČTK hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. "Bola riadne podpísaná štatutárnymi zástupcami SPF a prerokovaná v Rade SPF," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu