Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

EK má k mýtnemu systému ďalšie výhrady

Mýtna polícia
Mýtna polícia

BRATISLAVA - Európska komisia má ďalšie výhrady k slovenskému systému elektronického výberu mýta. Bratislavu požiadala o informácie a chce preveriť, či štát dodávateľa mýta neuprednostňoval zmenou podmienok.

Napísal to dnes denník Sme. Už vlani mala komisia pochybnosti, či Slovensko v súťaži neporušilo pravidlá rovnakého zaobchádzania. Štát kritiku odmietol. Elektronický výber mýta sa spustil v januári tohto roka. Poplatky za jazdu po diaľniciach, rýchlostných komunikáciách a cestách 1. triedy musia platiť vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Štát by mal za vybudovanie a prevádzku systému v najbližších 13 rokoch zaplatiť 852 miliónov eur; po vylúčení troch záujemcov vyhral tender uchádzač s najdrahšou ponukou.

"Komisia dospela k záveru, že zmluvné podmienky boli zmenené podstatným spôsobom, a preto bola zmenená pôvodná rovnováha verejnej zákazky v prospech operátora elektronického systému výberu mýta," píše komisia v liste adresovanom slovenským úradom.

Ministerstvo dopravy výhrady odmietlo a naďalej trvá na tom, že zákon neporušilo. "Sme v procese, keď sa pripravuje odpoveď na list z Európskej komisie," uviedol hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Štát mohol podľa denníka zvýhodniť prevádzkovateľa mýta, spoločnosť SkyToll, napríklad zavedením takzvaného ticketingu. Vďaka lístkom, ktoré si kamionisti zakúpia na zaplatenie jazdy po konkrétnej trase bez potreby zadovážiť si palubnú jednotku, tak mohla firma ušetriť. "Operátor elektronického systému výberu mýta bude mať podstatne nižšie náklady," uviedla komisia.

Nad rámec podmienok stanovených v tendri bolo vraj aj vyberanie poplatkov za poskytnutie palubnej jednotky či dodatočné zavedenie možnosti platiť za mýto palivovými kartami. Podobnými zmenami vraj mohol byť SkyToll zvýhodnený až o 140 miliónov eur.

Bratislava by mala komisii odpovedať do dvoch mesiacov od doručenia listu. Brusel sa následne rozhodne, či bude v konaní pokračovať. V tomto prípade by sa Slovensko mohlo dostať až na Európsky súdny dvor a následne prípadne skončiť s pokutou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu