Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mýto pre menšie súpravy s prívesmi nahradia nové diaľničné známky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šoféri malých úžitkových vozidiel (kategória N1) už nebudú musieť po pripojení vozíka, s ktorým celková hmotnosť súpravy prekročí 3,5 tony, platiť za jazdu po vybraných cestách mýto. Od polovice mája im postačí nový druh diaľničnej známky, ktorú má zaviesť vyhláška ministerstva dopravy. Úrad predložil návrh normy na pripomienkové konanie.

Od januára musia platiť elektronické mýto aj vodiči osobných áut, ktoré sú určené na prepravu nákladu. Ide o vozidlá, ktoré spadajú do kategórie N1 a používajú sa na podnikanie. Mýtu však podliehajú iba vtedy, ak celková hmotnosť súpravy s pripojeným prívesom presiahne 3,5 tony. Auto musí byť v takom prípade vybavené palubnou jednotkou, prostredníctvom ktorej mýtny systém zaznamenáva jeho pohyb po spoplatnenej sieti.

Nové diaľničné nálepky sa majú zaviesť od polovice mája. Známka s mesačnou platnosťou bude stáť desať eur, za týždňovú nálepku vodič zaplatí päť eur. V súčasnosti za jazdu po diaľniciach hradia poplatky formou diaľničných známok s týždňovou, mesačnou alebo ročnou platnosťou iba šoféri osobných áut alebo jazdných súprav do 3,5 tony.

Elektronické mýto platia od januára nákladné vozidlá nad 3,5 tony a autobusy. Systém výberu poplatkov vybudovala spoločnosť SkyToll na princípe satelitnej technológie. Spoplatnených je viac ako 2000 kilometrov diaľnic, rýchlostných komunikácií a ciest prvej triedy, sadzby mýta závisia od typu cesty a kategórie vozidla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu