Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Údajný terorista Labsí azyl nedostal, požiada o dočasný pobyt

Mustafa Labsí
Mustafa Labsí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajný terorista Mustafa Labsí azyl na Slovensku definitívne nedostane, rozhodol dnes Najvyšší súd. Alžírčan podľa verdiktu nedokázal, že ho v rodnej krajine prenasledujú pre politické názory.

Labsí sa voči rozhodnutiu už odvolať nemôže, úrady sa však chystá požiadať o takzvaný tolerovaný pobyt na 180 dní s možnosťou predĺženia. Na Slovensku, kde sa o azyl uchádzal už štyri roky, chce totiž žiť s manželkou a synom.

Podľa Najvyššieho súdu Labsí nesplnil podmienky pre poskytnutie azylu. "Nebol v krajine pôvodu prenasledovaný za politické presvedčenie," konštatoval súd. Podotkol, že Labsí bol odsúdený za trestné činy, členstvo v teroristickej skupine a falšovanie dokladov v Alžírsku i Francúzsku. Podľa francúzskeho súdu pripravoval teroristické útoky aj v Kanade, Turecku, Bosne a Belgicku. Sám pred súdom priznal absolvovanie výcviku so zbraňami či kontakty na známych teroristov. Podľa Najvyššieho súdu teda nie je vylúčené, že by pre Slovákov mohol byť nebezpečný.

Labsí, ktorého viaceré zdroje spájajú s teroristickou sieťou al-Káida, vyhlásil, že chce žiť v pokoji s rodinou. Jeho manželstvo so Slovenkou Tatianou však rozviedli pred niekoľkými týždňami. Súd mu tiež zakázal stretávať sa so synom. Labsí sa však voči rozsudku o rozvode odvolá.

Jeho advokát Martin Škamla tiež novinárom povedal, že Labsí sa pokúsi na Slovensku zostať aspoň dočasne, pričom o tolerovanom pobyte obvykle cudzinecká polícia rozhoduje do niekoľkých hodín. "Spĺňa zákonné podmienky na udelenie tolerovaného pobytu," tvrdil Škamla, podľa ktorého Labsímu v Alžírsku hrozí mučenie. Jeho vydanie do Alžírska, kde je odsúdený na doživotie, v minulosti zakázal aj Európsky súd pre ľudské práva.

Veľké šance získať tolerovaný pobyt Labsí nemá. "My sme jasne vyhodnotili, že predpoklady na akýkoľvek druh ochranného pobytu na Slovensku nespĺňa," povedal dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Labsí tak zo Slovenska zrejme bude vyhostený. O desaťročnom zákaze jeho pobytu v krajine už úrady rozhodli v roku 2006, vyhol sa mu práve žiadosťami o azyl. Zrejme by putoval do Rakúska, kde koncom minulého roka ušiel zo slovenského tábora pre cudzincov a požiadal o azyl. V tábore vraj už nevydržal, lebo sa ho ľudia báli, keďže bol pod dohľadom polície.

Okrem Labsího sa v súčasnosti na Slovensku nachádzajú dvaja ďalší muži odsúdení pre terorizmus. Ide o dvoch Čečencov, ktorých vydanie žiada Rusko. Podľa tamojšej prokuratúry spáchali v hlavnom meste Čečenska v roku 2001 atentát na príslušníkov ruskej armády. Skrývali sa aj na Slovensku, kde ich polícia zadržala v roku 2006. Ústavný súd už pred rokom odobril ich vydanie, tomu však údajne zabránil Európsky súd pre ľudské práva.

Labsí tiež dnes pred súdom pripomenul, že kým jemu úrady azyl dať nechcú, Slovensko v januári poskytlo útočisko trom väzňom z už zrušenej americkej základne Guantánamo na Kube. Väznili v nej ľudí podozrivých z terorizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu