Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Labsiho advokát požiada súd, aby zrušil rozhodnutie o zaistení

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obhajca Alžírčana Mustafu Labsiho podozrievaného zo spolupráce s teroristami aj s Al-Kaídou sa bude súdnou cestou usilovať, aby jeho klient nebol umiestnený v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach.

Do tohto zariadenia sa dostal vo štvrtok po tom, ako ho na Slovensko eskortovala rakúska strana. "Podáme opravný prostriedok na súd, ktorým chceme dosiahnuť, aby bolo rozhodnutie o zaistení zrušené," uviedol advokát Martin Škamla. Podľa neho je totiž Labsi stále žiadateľom o azyl, ktorý sa oprávnene nachádza na Slovensku, preto by mal byť v azylovom zariadení. Ministerstvo vnútra však považuje umiestnenie Labsiho v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach za správne rozhodnutie. "Stále je platné jeho administratívne vyhostenie a preto je jeho pobyt na Slovensku považovaný za neoprávnený," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš .

Labsi koncom minulého roka opustil pobytový tábor, neskôr ho zadržala polícia v susednom Rakúsku. Do pobytového tábora ho umiestnili po uplynutí 180 dňovej lehoty, počas ktorej mohol byť zaistený v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove.

Alžírčan na Slovensku opakovane žiadal o azyl, Migračný úrad mu trikrát nevyhovel. Proti poslednému zamietnutiu sa odvolal aj na súde, ktorý však potvrdil verdikt úradu. Labsi sa odvolal aj proti súdnemu rozhodnutiu. Tvrdí, že na Slovensko prišiel za svojou ženou, s ktorou má dieťa.

O vydanie Labsiho v minulosti požiadalo jeho domovské Alžírsko, pretože tam bol právoplatne odsúdený v neprítomnosti. Údajný terorista bol súdený aj vo Veľkej Británii či vo Francúzsku. Francúzi ho odsúdili na päť rokov nepodmienečne za prípravu teroristických útokov. V roku 2006 prišiel na Slovensko za manželkou. Slovenskí policajti ho zadržali a vrátili do Rakúska. V máji 2007 ho Rakúšania vrátili opäť na Slovensko. Bratislavský krajský súd v novembri 2007 rozhodol, že bude vydaný do Alžírska, Labsi sa ale odvolal, no Najvyšší súd SR vlani potvrdil rozhodnutie krajského súdu.

Alžírčanova sťažnosť teda putovala na Ústavný súd SR. V rozsiahlej sťažnosti okrem iného uviedol, že jeho vydaním mu hrozí riziko, že bude v Alžírsku mučený. V marci senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí odložil vykonateľnosť uznesenia o prípustnosti Labsiho vydania do rozhodnutia o veci samej a v júni 2008 zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého skoršie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o vydaní porušilo Labsiho základné práva. NS SR v auguste 2008 opätovne rozhodol a verdikt znel, že Labsi nemôže byť vydaný do Alžírska, lebo mu tam hrozí mučenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu