Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KDH: Vládna koalícia má za ušami, Smer najviac

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA – Kresťanskí demokrati dnes vyťahali šéfov koaličných strán za uši a urobia všetko pre to, aby strany súčasnej koalície na čele so Smerom-SD skončili v opozícii. Ako na tlačovej besede zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ, táto vláda škodí Slovensku, nespráva sa sociálne, ale antisociálne.

Podľa neho nekoná pre ľudí, ale pre finančné skupiny a pre vyvolených, proti záujmom tejto krajiny. Povolebnú spoluprácu so Smerom však opäť neodmietol, aj keď ako jedinú prípustnú alternatívu vidí iba v širokej koalícii, a ako podotkol, zostáva len myšlienkou.

“KDH chce byť nositeľom nádeje a zmeny,” uviedol pri hodnotení činnosti súčasného kabinetu. Na pomoc si kresťanskí demokrati zobrali aj škatule s podobizňami a ušami lídra Smeru a premiéra Roberta Fica, šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a predsedu SNS Jána Slotu, na ktorých dokumentovali kauzy spájané s ich stranami a ukázali, že majú za ušami. Kým Mečiarova tvár sa opakovala na piatich škatuliach, Slotova bola na siedmich a Ficova až na šestnástich.

Ako Figeľ vyhlásil, kontrolné dni na jednotlivých ministerstvách, ktoré premiér Fico v posledných dňoch absolvoval, boli len teatrálnym predstavením bez hĺbky. Navonok sa podľa kresťanských demokratov tvári ako najlepší, v skutočnosti však práve on kryje všetky kauzy. Ani odvolanie 12 ministrov nie je podľa Figeľa znakom snahy o čistotu, ale iba výsledkom vyčkávania pri kauzách až do posledného možného momentu, keď už iné nezostáva. “Dovolím si povedať, že niektorí ani ministrami nikdy byť nemali,” povedal.

Spolu s podpredsedom strany Danielom Lipšicom vymenovali pred novinármi najznámejšie kauzy vládnych strán, medzi ktorými spomenuli zneužívanie áut v rezorte spravodlivosti, zastrašovanie sudcov za názor, kontakty exministra spravodlivosti Štefana Harabina so šéfom albánskej mafie, pozemkové kauzy, osobitne kauzu Veľký Slavkov, emisie alebo kauzy v škole spojené s predraženým nákupom učebníc či notebookov. Figeľ nezabudol pripomenúť aj kauzu zabudnutej výbušniny a predražený tender na mýto.

“Smer sa ukazuje ako dvojtvárna strana,” zdôraznil Figeľ. Pripomenul, že vo vláde robí to, čo kritizuje u opozičnej strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu