Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie trestné stíhanie v kauze Slavkov: Falšovanie a fiktívne transakcie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru SR začal trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti v kauze Slavkov.

Hovorca Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ľudovít Kavjak informoval, že v konaniach, v ktorých si schránková cyperská spoločnosť Ermanno Trade & Invest Limited uplatňuje voči SPF nárok na náhradu škody v celkovej výške takmer 100 miliónov eur s príslušenstvom, ide už o druhé trestné stíhanie.

V tomto prípade doposiaľ nezistené osoby mali vyhotoviť alebo si nechať vyhotoviť sfalšované listinné dôkazy o fiktívnych obchodných transakciách, ktoré prezentovali na súdnom konaní ako pravé. "Práve na základe týchto sfalšovaných listinných dôkazov sudca Okresného súdu (OS) v Poprade Peter Koman rozhodol, že SPF je povinný zaplatiť schránkovej cyperskej spoločnosti náhradu škody vo výške viac ako 60,4 milióna eur," objasnil hovorca. Vec ešte nie je právoplatne ukončená, keďže SPF sa priamo na súde v marci 2010 odvolal.

Prvé trestné stíhanie sa podľa Kavjaka vedie voči J. P. pre obzvlášť závažný zločin nepravdivého znaleckého posudku na skutkovom základe, ktorý ako znalec v konaní pred OS v Poprade uviedol nesprávnu výšku škody. Na základe jeho výpovede a znaleckého posudku súd priznal cyperskej spoločnosti náhradu škody vo výške viac ako 60,4 milióna eur. "Vyšetrovanie v uvedenej veci je ukončené návrhom na podanie obžaloby voči obvinenému znalcovi J. P.," zdôraznil Kavjak.

SPF bude vzhľadom na uvedené skutočnosti podľa neho žiadať, aby súdne konania o nárokoch schránkovej cyperskej spoločnosti boli prerušené, pokiaľ sa právoplatne neuzatvoria tieto trestné stíhania. "Je potrebné, aby najprv konali orgány činné v trestnom konaní, vec náležite vyšetrili a právoplatne posúdili trestnú zodpovednosť páchateľov týchto skutkov," uzavrel hovorca.

Naposledy sa súdne pojednávanie v kauze Slavkov konalo na Okresnom súde v Poprade v júni 2010. Vtedy ho sudca po troch hodinách prerušil a odročil na neurčito. Cyperská spoločnosť Ermano Trande & Invest Limited na súde žaluje SPF a žiada náhradu škody a ušlého zisku vo výške takmer 100 miliónov eur za to, že SPF zmaril zámery firmy neposkytnutím sľúbených pozemkov. Spoločnosť podala na súd tri žaloby, za tri zmarené projekty. SPF mal ešte za vlády Mikuláša Dzurindu cyperskej spoločnosti prisľúbiť, že získa pozemky v 2. stupni ochrany prírody s rozlohou 200 hektárov vo Vysokých Tatrách.

Za to, že firma tieto pozemky nezískala, žiadala náhradu škody. Pre kauzu Slavkov prišlo o svoj post pred takmer piatimi rokmi vtedajšie vedenie Slovenského pozemkového fondu a tiež minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. SPF mal pozemky, ktoré boli prisľúbené cyperskej spoločnosti, posunúť do rúk reštituentom z južného Slovenska. Tí ich následne predali za zlomok trhovej ceny spoločnosti GVM.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu