Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Harabin údajne obchádza elektronickú podateľňu

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin obchádza náhodné prideľovanie prípadov sudcom pomocou elektronickej podateľne. V najnovšom vydaní to píše týždenník Trend. Elektronická podateľňa síce podľa týždenníka funguje, Harabin však následne spisy prerozdeľuje s odôvodnením, že chce vyrovnať nerovnomerné zaťaženie sudcov.

Šéf Najvyššieho súdu systém elektronickej podateľne kritizoval aj v minulosti. K svojmu postupu sa podľa Trendu nevyjadril.

Trend poznamenal, že ignorovanie elektronickej podateľne môže byť vážnym porušením zákona a ústavy, ktorá stanovuje právo občana, aby jeho prípad nebol odňatý zákonnému sudcovi.

Zákon o súdoch síce podľa Trendu umožňuje dodatočne rozdeľovať prípady s ohľadom na zaťaženosť sudcov, musia sa však znovu prideliť náhodným výberom technickými prostriedkami. Výnimkou sú napríklad príkazy na zatknutie, rozhodnutia o väzbe, odpočúvaní či povolenia na domovú prehliadku. Šéf Najvyššieho súdu prípady zadeľoval bez losovania, tvrdil týždenník.

Systém elektronickej podateľne má za cieľ zamedziť korupcii tým, že spisy prideľuje náhodne a nemôžu sa dostať vopred vybranému sudcovi, ktorý by vyhovoval niektorému z účastníkov sporu. Trend poznamenal, že pravidlo nefunguje vždy ideálne a obchádza sa napríklad opakovaným sťahovaním žalôb, dokým podateľňa nepridelí prípad "správnemu" sudcovi.

Najvyšší súd sa k problému podľa Trendu nevyjadril. Podpredsedníčka súdu Daniela Švecová však vraj Harabina pri prejednávaní sťažnosti istej sudkyne obhajovala. "Úloha predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR v súvislosti s inštitútom vyrovnávania nápadu by bola zbytočná, ak by sa rešpektovalo len prideľovanie spisov cez elektronickú podateľňu," citoval Trend zo zápisu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu