Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Petríková sa možno pokúsi dohodnúť so sudcami

Ministerka spravodlivosti Viera Petríková
Ministerka spravodlivosti Viera Petríková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti sa možno pokúsi dohodnúť s desiatkami sudcov, ktorý ho žalujú za platovú diskrimináciu, na mimosúdnom odškodnení. Novinárom to dnes povedala ministerka spravodlivosti Viera Petríková.

V žalobách asi 150 sudcov namieta, že sa cítili diskriminovaní v porovnaní so sudcami niekdajšieho Špeciálneho súdu. Ministerstvo nedávno prehralo prvý zo sporov. Podľa rozsudku musí zaplatiť odškodné 90 tisíc eur. Petríkovej úrad avizoval, že sa proti rozsudku odvolá.

"Reálne sa pracuje v intenciách úvah o možnosti tohto odškodnenia," vyhlásila Petríková. O možnosti mimosúdneho vyrovnania rokovala už vraj aj s premiérom Robertom Ficom. Bližšie informácie o sume odškodnenia nespresnila. Ministerka pripustila, že žaloby nespokojných sudcov sa nepodarí vyriešiť do konca tohto volebného obdobia. To sa skončí v júni.

Viacerí sudcovia žalujú ministerstvo za to, že ich kolegovia zo Špeciálneho súdu poberali príplatky vo výške šesťnásobku priemernej mzdy. Špeciálni sudcovia, zameraní na prípady organizovaného zločinu a korupcie verejných činiteľov, tak zarábali výrazne viac ako sudcovia okresných a krajských súdov. Tí pritom riešili aj podobné prípady, napríklad takzvané mafiánske vraždy. K sudcom, ktorí žaloby podali, pritom patrí aj Petríková. Tá žalobu podala v čase, keď bola sudkyňou.

V súčasnosti už sudcovia Špecializovaného trestného súdu, ktorý nahradil zrušený Špeciálny súd, majú nižšie platy. Ich príplatky sa znížili na dvojnásobok priemernej mzdy.

Podľa Petríkovej je zodpovedným za žaloby exminister spravodlivosti Daniel Lipšic. "Nerovnoprávne postavenie sudcov už konštatoval v náleze Ústavný súd. Je to stav, ktorý zavinil pán Lipšic, pretože odborne a politicky nezvládol špecializáciu sudcov," tvrdila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu