Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Od apríla budú súdiť výtržníkov priamo na mieste

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od apríla by mali na Slovensku fungovať takzvané poľné súdy. Parlament dnes schválil návrh poslankyne Kataríny Tóthovej (ĽS-HZDS), podľa ktorého sudcovia budú môcť priamo na mieste odsúdiť napríklad výtržníkov na športových podujatiach. Podobné pravidlá existujú v susednom Česku.

V prípade podpisu zákona prezidentom sudca bude môcť vinníka poslať až na dva roky do väzenia priamo z miesta výtržností. Výnimku však budú mať mladiství a ďalší podozriví, ktorí podľa Trestného poriadku musia mať pred súdom advokáta. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať len na športové podujatia; práve na týchto akciách však polícia v uplynulých rokoch riešila viaceré bitky fanúšikov či výčiny podnapitých ľudí.

Napríklad v novembri 2008 vyvolal medzinárodnú pozornosť zásah polície proti slovenským a maďarským výtržníkom na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Zranenia počas konfliktu utrpelo niekoľko ľudí, viacerí skončili v nemocnici.

"Otázka novely Trestného poriadku je otázka riešenia neúprosnej situácie výtržníkov na športových podujatiach," uviedla Tóthová. Vlani v lete sa zas v Žiline pobili desiatky fanúšikov domáceho tímu so srbskými priaznivcami futbalu, pár týždňov pred tým aj fanúšikmi z Chorvátska. V minulosti zadržali na Slovensku aj 16 Poliakov, ktorí ešte pred zápasom hádzali do policajtov pyrotechniku a kamene.

"Šport nie je príležitosť k výtržníctvu a opíjaniu sa," tvrdila Tóthová. Kritici nových pravidiel upozornili, že sudcovia budú musieť chodiť okrem iného na všetky futbalové zápasy. Podľa Tóthovej však budú volaní len na rizikové podujatia. V Česku už od mája 2008 funguje napríklad mobilný súd na štadióne Sparty Praha, ktorej fanúšikovia sú známi potýčkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu