Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

TU prepúšťala nezákonne, prehráva súdy s učiteľmi

Technická univerzita v Košiciach
Technická univerzita v Košiciach (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Košický okresný súd dnes ďalšiemu bývalému pedagógovi Technickej univerzity Košice potvrdil, že ho škola prepustila nezákonne. Podobne už skôr uspeli štyria jeho kolegovia, ďalších 12 učiteľov na verdikt ešte čaká.

Dnes to potvrdil právny zástupca učiteľov Milan Sedlák. Skupina pedagógov sa v roku 2007 odmietla zúčastniť na výberových konaniach Stavebnej fakulty, škola týmto zamestnancom dala výpoveď. "Súd aj dnes konštatoval, že neboli dôvody na výpovede a uviedol dokonca, že nútenie k výberovým konaniam bolo zo strany fakulty šikanovanie," uviedol Sedlák.

Súd podľa Sedláka tiež uviedol, že pedagógovia sa na výberových konaniach na svoje miesta zúčastnili len niekoľko mesiacov pred opakovanými konaniami. Päť víťazných verdiktov pedagógov zatiaľ nie je právoplatných, univerzita sa proti štyrom odvolala a bude sa nimi zaoberať vyšší, krajský súd.

Univerzita sa môže v zákonnej lehote odvolať aj proti dnešnému rozhodnutiu. Pedagógovia okrem sporu o právoplatnosť výpovede podali na súd aj žaloby na náhradu škody napríklad za ušlú mzdu či nahradenie nemajetkovej ujmy za poškodenie dobrej povesti. Pri priznaní odškodnenia môže škola podľa Sedláka učiteľom vyplatiť spolu až milión eur.

Stavebná fakulta vypísanie výberových konaní v roku 2007 odôvodnila zavádzaním novej štruktúry, ktorej cieľom bolo napríklad zlepšenie hospodárenia fakulty. Na výberových konaniach sa odmietlo zúčastniť až 24 pedagógov, škola ich všetkých prepustila, na súdy sa obrátilo 17 z nich. Dekanka Stavebnej fakulty Ingrid Šenitková v minulosti odmietla, že by svojim postupom porušila zákon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu