Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Čile je vyše 20 Slovákov, všetci sú v poriadku

Následky zemetrasenia v Čile Zobraziť galériu (6)
Následky zemetrasenia v Čile

BRATISLAVA -Viac ako dvadsiatka Slovákov, ktorí sa nachádzali v Čile počas sobotňajšieho silného zemetrasenia, je v poriadku. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Otrasy si v juhoamerickej krajine vyžiadali viac ako 300 životov.

"Slovenskí občania, o ktorých sme vedeli, že sa v čase zemetrasenia nachádzali v Čile, sú v poriadku," uviedol Stano. Slovenské veľvyslanectvo v susednej Argentíne sa však podľa neho pokúša zistiť, či v Čile neboli ešte ďalší Slováci, o ktorých nemuseli mať informácie.

Väčšina zo Slovákov v latinskoamerickej krajine pracovala pre energetickú spoločnosť SES Tlmače, ktorá získala v Čile zákazku. Dovedna ich podľa Stana bolo 21. Okrem nich sa slovenským diplomatom podarilo spojiť aj s dvomi slovenskými turistami.

Zemetrasenie sa zaradilo k najsilnejším, aké kedy boli zaznamenané, a predstihlo aj januárové katastrofálne zemetrasenie na Haiti. V Čile otrasy trhali na kusy domy, mosty a cesty. Okrem toho vyslali oceánom vlnu cunami.

Napriek tomu bol počet obetí v januári na Haiti stonásobne vyšší. Agentúra AP to pripísala tomu, že Čile bolo oproti karibskému štátu lepšie pripravené a neporovnateľne bohatšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu