Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pobrežie Čile zasiahlo silné zemetrasenie

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

SANTIAGO - Silné zemetrasenie s magnitúdom 8,8 zasiahlo v sobotu nadránom južné pobrežie Čile. Úrady okamžite vydali varovanie pred vznikom ničivých vĺn tsunami pre Peru a Čile.

Varovanie pre tsunami vydali aj v Japonsku. Epicentrum zemetrasenia ležalo v Tichom oceáne asi 91 kilometrov od mesta Concepcion v hĺbke 60 kilometrov. Budovy v hlavnom meste Santiago sa triasli a niektoré sú podľa AP poškodené alebo sa zrútili. V krajine popadali elektrické a telefónne vedenia, čo sťažuje komunikáciu. Otrasy pocítili aj v Argentíne.

"Zemetrasenie o takejto sile má potenciál vyvolať ničivé vlny tsunami, ktoré môžu do pár minút zasiahnuť pobrežie pri epicentre a vzdialenejšie pobrežie do niekoľkých hodín," píše sa vo vyhlásení Amerického geologického inštitútu. Inštitútu neočakáva, že tsunami by mohli zasiahnuť aj pobrežie USA a Kanady.

Zemetrasenie s magnitúdom 8,8 sa pokladá za mimoriadne ničivé, schopné napáchať rozsiahle škody. Zemetrasenie, ktoré nedávno zasiahlo Haiti, malo silu 7,0. Čile zasiahlo najväčšie známe zemetrasenie s magnitúdom 9,5 v máji 1960. Zahynulo pri ňom 1655 ľudí a 2 milióny zostali bez domovov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu