Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Primátori krajských miest chcú zaviesť nový poplatok za cesty

Andrej Ďurkovský a Ivan Saktor Zobraziť galériu (2)
Andrej Ďurkovský a Ivan Saktor (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Investori budú možno samosprávam v budúcnosti platiť nový poplatok za používanie ciest. Zákon, ktorý by to umožnil, chce presadiť združenie primátorov krajských miest K8.

Výšku jednorazového poplatku by si mali podľa návrhu zákona určovať samosprávy a vyzbierané peniaze by boli určené na úpravy a opravy miestnych komunikácií, informovali dnes novinárov po zasadnutí K8 primátori. "Nejedná sa o pravidelné platenie," spresnil primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Investori by za napojenie stavby na cestnú sieť mali zaplatiť podľa rozsahu stavby. Zavedenie poplatku primátori konzultovali so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska. Návrh zákona už dostal aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý ho podľa Ďurkovského prijal pozitívne, no vláda o ňom zatiaľ nerokovala.

"Keď nebude prijatý teraz pred voľbami, ja verím že po voľbách sa táto aktivita dovedie do úspešného konca," povedal Ďurkovský. Združenie K8 chce tiež podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho obnoviť bezplatné používanie tiesňového čísla 159.

"Toto je návod na ignoráciu a ľahostajnosť našich občanov," okomentoval Hagyari spoplatnenie tiesňovej linky mestskej polície. Nahlasovanie priestupkov na toto číslo kleslo údajne o 90 percent. Primátori chcú o presadenie zmeny požiadať ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, prípadne sa chcú obrátiť na prokuratúru. "To, čo urobil Telekomunikačný úrad svojím opatrením, je v priamom rozpore so zákonom," tvrdil Hagyari.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu