Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lipšic o kriminalite: Je mi jedno, kto si pripíše zásluhy

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - K znižovaniu počtu násilných trestných činov dochádza kontinuálne od roku 2003.

"Je to vďaka dvom veciam. Jednak vďaka veľkej novele Trestného zákona z roku 2003, ktorá zvýšila tresty za násilné trestné činy a pre recidivistov a tieto zmeny ešte razantnejšie prevzala trestná rekodifikácia, ktorá je účinná od roku 2006," povedal na tlačovej besede podpredseda KDH Daniel Lipšic.

Reagoval tak na dnešné vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého trestná činnosť v rokoch, keď stál na čele rezortu, klesla oproti predchádzajúcemu obdobiu o 13 percent.

Lipšic zdôraznil, že "pokiaľ ide o boj proti zločinu, najmä násilného zločinu, je mi jedno, kto si pripíše zásluhy, treba byť však presný". Násilná trestná činnosť klesla od roku 2002 do roku 2008 postupne o 40 percent.

Najvýznamnejší pokles v násilnej kriminalite však podľa neho nastal v roku 2006, keď začali platiť rekodifikované trestné normy. Lipšica teší, že dochádza k poklesu násilnej kriminality.

"Neteší ma však, že sa nedarí odhaľovať korupciu a závažnejšie formy organizovaného zločinu," zdôraznil s tým, že za tejto vlády nebol odhalený ani jeden závažnejší prípad korupcie a ani jeden závažnejší prípad organizovaného zločinu.

Podotkol, že za predchádzajúcej vlády boli odhalené korupčné prípady poslancov, primátorov veľkých miest či sudcov. V súčasnosti takéto prípady nie sú, dodal. Lipšic ďalej poznamenal, že organizovaný zločin akoby v súčasnosti "dvíhal hlavu" a do ulíc a miest sa dostávajú rôzne osoby, ktoré v minulosti patrili k podsvetiu a získavajú vplyv.

Jeho potlačenie by malo byť prioritou pre budúcu vládu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu