Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zúženie imunity poslanci nepodporili

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zúženie imunity, ktoré navrhoval v novele ústavného zákona poslanec Národnej rady SR za KDH Daniel Lipšic, plénum národnej rady nepodporilo. Kresťanský demokrat chcel dosiahnuť, aby sa po novom imunita vzťahovala iba na výroky prednesené v parlamente a hlasovanie poslancov, u sudcov na ich rozhodovaciu činnosť.

V súčasnosti poslanci, sudcovia a generálny prokurátor požívajú ochranu, súhlas s ich trestným stíhaním musí vysloviť buď Národná rada SR alebo Ústavný súd SR. Lipšic zdôraznil, že historicky overený inštitút imunity sleduje jediný legitímny cieľ, a to garanciu čo najväčšej miery slobody politického zápasu na pôde parlamentu a ochrany sudcov pri výkone rozhodovacej činnosti.

Poslanci za šestnásť rokov samostatného Slovenska dlhodobo odmietajú vzdať sa akýchkoľvek svojich výsad, napríklad široko koncipovanej imunity či nezdaniteľných paušálnych náhrad. Po viacerých škandáloch opitých zákonodarcov za volantom nakoniec pripustili aspoň to, že polícia voči nim môže postupovať ako voči bežným občanom, keď pod vplyvom alkoholu spôsobia nehodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu