Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Považan: Mamojkova novela bude pokračovanie marazmu na VŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh poslanca Mojmíra Mamojku (Smer-SD), aby mohli vysokoškolskí profesori garantovať študijné odbory o päť rokov dlhšie, teda do 70-tky, nie je progresívnym krokom. Myslí si to riaditeľ Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA) Michal Považan.

"Ak to prejde, vysokoškolský systém by pokračoval v tom marazme, v ktorom je momentálne," hovorí Považan s tým, že slovenské školstvo v posledných rokoch upadá. Odborník sa domnieva, že vekový limit 65 rokov pre garantov študijných programov je postačujúci.

Starší profesori by však podľa neho mali mať právo ostať na vysokých školách a vychovávať vedeckých pracovníkov. Ak by štát zvýšil vek garantov, mohol by prísť o mladú generáciu vedcov. "Často na vysokých školách dochádza k tomu, že starší vedeckí pracovníci a zamestnanci nevychovávajú svojich nástupcov práve preto, aby tam mohli zostať čo najdlhšie," hovorí Považan.

Dodáva, že tento efekt treba eliminovať, aby nevznikala diera medzi staršou a mladšou generáciou. Novelu vysokoškolského zákona posunuli poslanci do druhého čítania, rozhodovať o nej budú na marcovej schôdzi parlamentu.

Mamojka žiada posunúť vek garantov študijných programov o päť rokov vyššie. Legislatívnou úpravou chce vyriešiť nedostatok odborných garantov študijných programov. Poslanec zároveň presadzuje, aby odborné vysoké školy mohli vzdelávať aj vo vyššom ako prvom stupni.

Podľa ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) Mamojkov návrh ruší základný kameň vysokoškolskej reformy smerujúci k skvalitneniu vysokého školstva. Ak by prešiel, komplexná akreditácia by stratila význam.

Dvadsaťsedem vysokých škôl po akreditácii by bolo po zmene akreditačného kritéria (vek profesorov) v nevýhode oproti šiestim súkromným vysokým školám, ktoré akreditácia ešte len čaká. Podporu Mamojkovmu zákonu už avizovala Ľudová strana - HZDS.

Koaličná SNS pritom vytkla Smeru-SD a HZDS, že hlasovaním za Mamojkovu novelu porušili koaličnú dohodu. Štrnásť členov Slovenskej rektorskej konferencie dnes poslalo poslancom Národnej rady SR otvorený list, v ktorom ich žiada, aby zvážili hlasovanie za novelu.

"Myslíme si, že niektoré dôsledky a dôležité súvislosti neboli poslancom známe," uviedol rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér. Rektori sú presvedčení, že prijatím novely by sa znížila kvalita vysokoškolského vzdelávania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu