Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Preverujú akreditácie na pobočkách VŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Akreditačná komisia preveruje všetky pracoviská, ktoré majú vysoké školy mimo svojho sídla. Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru musí mať každá pobočka svojho garanta a ten nesmie súčasne garantovať štúdium aj na domovskej škole.

"Odhadujem, že z tých asi 70-tich pracovísk možno tretina, možno polovička, možno viac, sú akreditované," uviedol Fišera. Na Slovensku majú vysoké školy vyše 60 externých pracovísk, v Česku je ich osem a tri sú v Nemecku. Situáciu mapujú pracovné skupiny, prvé správy by mali Akreditačnej komisii predložiť na jej aprílovom zasadnutí na Donovaloch.

Pobočky, ktoré fungujú bez akreditácie, komisia vyzve, aby si podali žiadosť o akreditáciu študijných programov. Následne rozhodne o akreditácii celého pracoviska. "Niektoré majú všetko v poriadku, niektoré možno vtedy zaniknú," naznačil Fišera.

Podľa neho si viacero škôl včas zabezpečilo pobočky už v rámci komplexnej akreditácie. Komisia sa rozhodla posvietiť si na externé pracoviská vysokých škôl práve po skúsenosti z komplexnej akreditácie. Viacero z nich totiž existovalo bez garanta.

Motiváciou bola i požiadavka českej Akreditačnej komisie. Tá žiadala skontrolovať pracoviská našich vysokých škôl v Čechách po škandále s expresnými diplomami na Právnickej fakulte Západočeskej univerzity v Plzni. Fišera však vidí najväčší prínos previerky inde.

"Hlavne nám ide o zvýšenie úrovne externého štúdia, lebo na tých pobočkách sa uskutočňuje prevažne externé štúdium," dodal Fišera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu