Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Arra: Štát dostatočne neocení kvalitu univerzít peniazmi

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave

BRATISLAVA - Hodnotenie kvality vysokých škôl, takzvaná komplexná akreditácia, zatiaľ pravdepodobne nebude mať vplyv na financovanie škôl. Štát údajne chce dať najkvalitnejším univerzitám menej peňazí, než by si na základe hodnotenia zaslúžili.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia mimovládnej Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA), ktorá sa už niekoľko rokov zaoberá úrovňou slovenského vysokého školstva. Prostredníctvom komplexnej akreditácie rozdelila Akreditačná komisia (AK) vysoké školy na tri skupiny.

Najkvalitnejšie majú nárok na titul univerzita s právom poskytovať aj najvyšší stupeň vzdelávania. Menej výkonné by mali byť vysokými školami s právom udeľovať bakalárske a magisterské diplomy a odborné vysoké školy by mohli vzdelávať len bakalárov.

Komisia je poradným orgánom vlády. Rozhodnutie AK sa však pri financovaní škôl podľa ARRA tento rok výraznejšie neprejaví. "Dopad na financovanie je zanedbateľný," povedal o komplexnej akreditácii Ivan Ostrovský z agentúry.

Odvolal sa pritom na zverejnené rozhodnutie ministerstva školstva. ARRA kritizovala aj to, že nárok na titul univerzita bude mať napokon viac škôl, než sa predpokladalo.

Pôvodne sa očakávalo, že univerzity budú mať nárok na výrazne vyšší príjem z verejných zdrojov. To by im malo umožniť, aby zlepšovali svoju vedeckú činnosť, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za jednu z kľúčových oblastí pre rast životnej úrovne na Slovensku.

Celkovo by si mali vysoké školy rozdeliť v tomto roku asi 632 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu