Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Expivovarník Čupka spochybňuje nedoplatky 2,7 milióna

Pavel Čupka
Pavel Čupka (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý majiteľ pivovaru Urpín Pavel Čupka dnes počas pojednávania na súde opäť odmietol obžalobu z neplatenia daní a spochybnil už druhý znalecký posudok. Znalec údajne nerozlíšil daňové záväzky a splátky Čupku ako živnostníka a právnickej osoby pivovaru Urpín. Väčšina z ôsmich predvolaných svedkov dnes vypovedala neutrálne alebo v prospech bývalého funkcionára ĽS-HZDS.

"Treba prepracovať celý znalecký posudok," tvrdil Čupka. Do roku 1997 totiž pivovar prevádzkoval ako fyzická osoba a potom ho previedol na spoločnosť s ručením obmedzeným. Táto právnická osoba údajne splácala aj staršie daňové záväzky obžalovaného, čo je však v rozpore so zákonom a podľa Čupku to skreslilo výsledky nového znaleckého posudku. To, že nie je možné platiť záväzky fyzickej osoby z príjmov inej firmy, potvrdili aj dve bývalé riaditeľky daňového úradu v Banskej Bystrici.

Čupku pôvodne obžalovali za daňový únik na dani z príjmu, cestnej dani, spotrebnej dani z piva a dani z pridanej hodnoty vo výške takmer 3,3 milióna eur. Pôvodný znalecký posudok však expivovarník ešte v roku 2008 napadol, keď tvrdil, že znalec nemal k dispozícii všetky podklady. Nový znalecký posudok zmenil výšku údajne zámerne neodvedených daní na 2,7 milióna eur.

Pôvodne Čupku vyšetrovali pre viac ako 6,6 milióna eur nezaplatených daní. Polícii sa však nepodarilo preukázať, že v čase splatnosti daní mal podnikateľ peniaze; trestným činom podľa zákona je neodvedenie daní iba vtedy, keď sa podnikateľovi preukáže úmysel daň nezaplatiť. Obžalovanému v prípade preukázania viny hrozí 12-ročný trest väzenia. Okresný súd najskôr obžalobu v septembri roku 2007 odmietol pre údajne procesné chyby. Krajský súd však toto rozhodnutie zmenil a nižšiemu súdu nariadil obžalobu prijať.

Pivovar Urpín sa dostal v roku 2003 do konkurzu, keď jeho dlhy narástli na viac ako miliardu korún (podľa konverzného kurzu 33,2 milióna eur) pri ročných tržbách okolo sto miliónov (3,2 milióna eur). Po viac ako troch rokoch konkurzu ho získala firma Goodbeer podnikateľa Ľubomíra Vanča.

Súd dnes po návrhoch prokurátora aj obhajoby na ďalšie dokazovanie proces odročil na 14. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu