Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bývalý funkcionár ĽS-HZDS Čupka zatiaľ nebude čeliť súdu

Pavel Čupka
Pavel Čupka (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý majiteľ pivovaru Urpín Pavel Čupka zatiaľ nebude čeliť súdnemu procesu v prípade neplatenia daní.

Okresný súd v Banskej Bystrici dnes odmietol obžalobu, pretože v roku 2005 rozhodovala o obvinení bývalého funkcionára ĽS-HZDS špeciálna prokuratúra namiesto banskobystrickej krajskej prokuratúry. Prokurátor proti rozhodnutiu súdu na mieste podal sťažnosť.

Čupka podľa obžaloby ako konateľ pivovaru Urpín nezaplatil daňovému úradu v rokoch 1999 až 2003 približne 100 miliónov korún na dani z príjmu, cestnej dani, spotrebnej dani z piva a dani z pridanej hodnoty. Za to mu hrozí trest až 12 rokov vo väzení.

Dozorujúci prokurátor Alexander Bíró si myslí, že prokuratúra chybu nespravila. "Krajská prokuratúra odstúpila spis špeciálnej prokuratúre a tá konala," povedal. Na špeciálnu prokuratúru sa prípad dostal pre vysokú sumu nezaplatenej dane. Pôvodne mal dlh voči štátu prekročiť hranicu 200 miliónov korún. Vyšetrovateľ však musel dokázať úmysel nezaplatiť daň a v dobe splatnosti dane musela mať firma na účtoch dostatok peňazí.

Pivovar Urpín sa dostal v roku 2003 do konkurzu, keď jeho dlhy narástli na viac ako miliardu korún pri ročných tržbách okolo sto miliónov. Po viac ako troch rokoch konkurzu ho získala začiatkom mája tohto roka firma Goodbeer podnikateľa Ľubomíra Vanča.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu