Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bývalého funkcionára ĽS-HZDS Čupku nakoniec budú súdiť

Pavel Čupka
Pavel Čupka (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalého funkcionára ĽS-HZDS a majiteľa pivovaru Urpín Pavla Čupku nakoniec budú súdiť za daňové úniky. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Banskej Bystrici.

Ten zrušil rozhodnutie okresného súdu, ktorý začiatok septembra žalobu neprijal pre procesné chyby. ČTK to povedala hovorkyňa krajského súdu Silvia Rúfusová. Čupkovi hrozí za neodvedenie približne 100 miliónov korún na daniach až 12 rokov väzenia.

"Odvolací senát krajského súdu dnes vyhovel sťažnosti prokurátora a prikázal okresnému súdu, aby vo veci konal a meritórne rozhodol," povedala Rúfusová. Na vyhotovenie písomného rozhodnutia má krajský súd 30 dní, nie je preto isté, či bývalý pivovarník zastane pred súdom ešte v tomto roku.

Čupka podľa obžaloby ako konateľ pivovaru Urpín nezaplatil daňovému úradu v rokoch 1999 až 2003 približne 100 miliónov korún na dani z príjmu, cestnej dani, spotrebnej dani z piva a dani z pridanej hodnoty. Pôvodne bola suma dvojnásobná, vyšetrovatelia však museli dokázať, že v dobe splatnosti daní mal podnikateľ peniaze.

Pivovar Urpín sa dostal v roku 2003 do konkurzu, keď jeho dlhy narástli na viac ako miliardu korún pri ročných tržbách okolo sto miliónov. Po viac ako troch rokoch konkurzu ho získala začiatkom mája tohto roka firma Goodbeer podnikateľa Ľubomíra Vanča.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu