Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

STV odmieta, že stiahla reportáž na žiadosť HZDS

Pavol Čupka
Pavol Čupka

BRATISLAVA - Šéf publicistiky Slovenskej televízie Oto Nittmann dnes odmietol, že by z iniciatívy vládnej ĽS-HZDS stiahol z vysielania reportáž o podozrivom konkurze zvolenského mäsokombinátu.

Reportáž bola podľa neho neaktuálna. Autor príspevku Ivan Brada naopak namietal, že konkurz mäsokombinátu, ktorý získal bývalý funkcionár ĽS-HZDS Pavel Čupka, je v súčasnosti tesne pred ukončením. Na stiahnutie reportáže Radu STV upozornil jeden z poškodených.

"Základným problémom celej jeho reportáže bolo, že sa v nej zaoberal témou a súvislosťami, ktoré boli aktuálne v druhej polovici 90. rokov, teda pred 12 - 13 rokmi," napísal v stanovisku šéf publicistiky Nittmann a reportéra obvinil z neprofesionality. "Ide o mimoriadne aktuálnu tému, pretože konkurz zvolenského mäsokombinátu je tesne pred ukončením," oponoval v reakcii pre Brada. "Práve zistené skutočnosti, kto a za koľko kúpil majetok v konkurze, sú pritom najzaujímavejšie a doteraz prehliadané," dodal.

Podľa pripravenej reportáže do relácie Reportéri Čupka v roku 1996 získal mäsokombinát za údajne neprimerane nízku cenu. Neskôr sa mäsokombinát dostal do konkurzu a jeho majetok podľa Reportérov za nižšiu ako účtovnú hodnotu získala dcéra Čupku. Z podniku tiež vraj v bližšie nezistenom čase zmizli štátne hmotné rezervy za vyše 200 miliónov korún (6,6 milióna eur).

Reportáž mali vysielať 25. marca, bola odobrená právnikom a STV na ňu odvysielala aj upútavky. Vedúci redakcie publicistiky Nittmann podľa sťažnosti pre Radu STV o stiahnutí reportáže rozhodol len deň pred plánovaným vysielaním. Krátko predtým reportér žiadal o vyjadrenie ĽS-HZDS. "Dôrazne odmietam úvahy o akomkoľvek zásahu z externého prostredia a už vôbec nie z vládnej ĽS-HZDS," poznamenal Nittmann. "V relácii Reportéri sa zaoberáme aktuálnou publicistikou, takže schvaľovací proces býva niekedy tesne pred vysielaním," dodal. Nittmann v STV pracuje od novembra 2008. Vo verejnoprávnej televízii pôsobil podľa viacerých médií aj v čase vlády Vladimíra Mečiara ako programový riaditeľ.

Politické tlaky odmietol aj riaditeľ STV Štefan Nižňanský a v stredu radu žiadal, aby sa nezaoberala sťažnosťami na stiahnutie neprofesionálnych reportáží.

O tlaku politických strán na STV sa hovorilo ešte v roku 2007, keď poslanec ĽS-HZDS Milan Urbáni naznačil, že sa vládne strany dohodli na rozdelení vplyvu vo verejnoprávnej televízii.

Sťažovateľ Stanislav Halama, jeden z poškodených ľudí v prípade, vyjadril podozrenie, že dôvodom stiahnutia príspevku boli názory na zlú privatizáciu mäsokombinátu v čase vlády Vladimíra Mečiara, keď krajský predseda strany v Banskej Bystrici prišiel k majetku. Čupka je aj bývalým majiteľom banskobystrického pivovaru Urpín, v súvislosti s čím mu hrozí až 12-ročné väzenie za neplatenie daní z rokov 1999 až 2003.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu