Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemocnice Topoľčany a Levice chcú prestať liečiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Organizácie prevádzkujúce nemocnice v Leviciach a Topoľčanoch dnes ohlásili, že od marca prestanú liečiť. Pred novinármi tvrdili, že tak reagujú na výpoveď nájomnej zmluvy zo strany Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Jeho predstavitelia skôr počas dňa vyhlásili, že kraj je pripravený na prevzatie nemocníc a pokračovanie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Prevádzkovatelia nemocníc sú rozhodnutí pre odchod aj napriek tomu, že výpoveď zmluvy o prenájme napadli na súde. "Za týchto podmienok, kde nás Nitriansky samosprávny kraj doslova vydiera, tam určite nezostaneme," povedal štatutár nemocníc Martin Naništa. Neodpovedal však jednoznačne na otázku, čo sa stane, ak súd rozhodne, že výpoveď z nájmu na 15 rokov bola neplatná.

Zo zdravotníckych zariadení plánujú podľa Naništu prevádzkovatelia odviesť aj technické vybavenie, ktoré do nich nakúpili. Za vypovedanie nájomnej zmluvy mienia žiadať odškodné vo výške zhruba 13 až 17 miliónov eur.

Predstavitelia samosprávneho kraja tvrdili, že sú pripravení zabezpečiť liečbu v nemocniciach aj po odchode terajších prevádzkovateľov. Majú vraj pripravené aj peniaze na prípadný nákup techniky. Doterajším nájomcom nemocníc vytkli napríklad to, že dlhujú spoločnosti Energo-SK, ktorej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj, asi milión eur.

Nemocnice v Topoľčanoch a Leviciach majú spolu podľa Naništu asi 1200 zamestnancov a patria medzi stredne veľké zdravotnícke zariadenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu