Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

UNAS: Cieľom štrajku nie je obmedzovanie dopravy

Rudolf Páleš, Jaroslav Polaček, Július Ševčík a Marek Bláha
Rudolf Páleš, Jaroslav Polaček, Július Ševčík a Marek Bláha

BRATISLAVA - Štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) sa začína o polnoci z nedele na pondelok pre mýto. Ako dnes v Bratislave pred novinármi informoval predseda organizačného výboru únie autodopravcov Jaroslav Polaček, akcia sa bude konať najmä v Bratislave a Košiciach, ale aj v iných mestách. Nespresnil však, o ktoré mestá pôjde.

Autodopravcovia chcú štrajkom dosiahnuť zníženie rozsahu spoplatnených ciest I. triedy zo súčasných takmer 1500 kilometrov na 333 kilometrov, alebo pozastavenie mýta na hlavných cestách do konca júna.

Tri týždne po skončení prvej vlny protestu sa majú kamióny opäť vrátiť na Rožňavskú cestu v Bratislave. Podľa Polačeka blokáda by nemala obmedziť dopravu. "Cieľom štrajku nie je obmedzovanie dopravy ľudí do práce a za rodinami. Nebudeme vás obmedzovať, ale musíme reagovať na neúnosné zhoršenie podmienok, ktoré sa spolu s nami dotýka všetkých občanov SR. Neodídeme z ciest pokiaľ nebude uskutočnená naša základná požiadavka, ktorou je zníženie rozsahu spoplatnenia ciest I. triedy na 333 kilometrov tak, ako sme platili do konca roku 2009," vyhlásil Polaček. Ten očakáva obrovskú podporu autodopravcov. Konkrétne čísla však neuviedol. Potvrdil len, že štrajk podporujú aj českí autodopravcovia.

UNAS zároveň vyzýva vládu, aby občanov nezastrašovala, políciu, aby rešpektovala ich ústavné práva a spolupracovala s organizačným výborom štrajku. Cieľom štrajku podľa únie nie je kolaps dopravy. Autodopravcovia zdôvodňujú štrajk aj najdrahšími mýtnymi poplatkami na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami. Rakúšania majú mýto na diaľniciach nižšie v priemere o 30 percent a Česi o 40 percent. "Nie je to čudné, keď najslabšie zarábajúci Slováci, majú najdrahšie mýto? Toto je proti vlastným občanom. Nikde v Európe by takéto rozhodnutie vláda voči ľuďom neurobila, pretože sa to premieta najmä do cien tovarov a služieb, ktoré si každodenne kupujeme. V dôsledku mýta sú aj lístky na autobus drahšie," zdôraznil.

UNAS vyzvala občanov na účasť na demonštrácii v utorok pred úradom vlády od 15:00 do 17:00. Obyvatelia by mali prísť aj s deťmi pod heslom - "Prinášame hračky pre Fica, aby sa už nehral s občanmi a slovenskou autodopravou".

Právny expert Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Július Ševčík novinárov informoval, že štrajk autodopravcov považuje za zákonný, pretože podľa neho ústava zaručuje všetkým občanom právo na štrajk. Podľa neho neexistuje žiadny špeciálny zákon o štrajku, ktorý by určoval jeho priebeh. "Autodopravcovia nemôžu byť postihovaní za to, že si uplatňujú svoje právo," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu