Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protest dopravcov podporia aj Česi, píše SME

Protest dopravcov na Rožňavskej ulici
Protest dopravcov na Rožňavskej ulici

BRATISLAVA - Do chystaného protestu slovenských nákladných dopravcov proti spoplatňovaniu veľkej časti ciest prvej triedy elektronickým mýtom sa chystajú zapojiť aj ich českí kolegovia.

Napísal to dnes denník Sme s odvolaním na zástupcu združenia českých dopravcov Česmad Bohemia. Naďalej však nie je jasné, ako budú protesty vyzerať, a či kamionisti zopakujú blokády ciest z prvej polovice mesiaca. Nové protesty ohlásili dopravcovia na pondelok.

"Tí, čo budú v tej chvíli na Slovensku a nebudú mať termínované prepravy, si myslím, že sa pripoja," povedal Sme generálny tajomník Česmadu Bohemia Martin Šprynař. Dodal však, že jeho združenie protesty neorganizuje, v cudzom štáte to podľa neho robiť ani nemôže.

Šprynař zároveň tvrdil, že dopravcovia majú s fungovaním mýta stále problémy. "Systém nefunguje. Stále sú problémy s distribúciou palubných jednotiek. Ak nefungujú, tak by sa malo zavolať na call centrum a dostať chybový kód, ale tam sa nedá dovolať," vyhlásil.

Protesty na Slovensku pripravuje vznikajúca Únia autodopravcov Slovenska (UNAS). Akcie proti elektronickému mýtu naopak nemajú podporu vedenia slovenskej organizácie Česmadu. Elektronický výber mýta funguje na Slovensku od 1. januára pre vozidlá nad 3,5 tony.

Jeho zavedenie sprevádzala ostrá kritika dopravcov a protesty, ktoré vyvrcholili blokádami ciest. Vláda následne urobila ústupky a pozastavila výber mýta na cestách prvej triedy, ktoré tvorili zhruba tri štvrtiny všetkých spoplatnených ciest.

Vo februári sa však má výber mýta na týchto cestách obnoviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu