Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fico ďalšie ústupky odmietol, dopravcov varoval pred blokádou

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes odmietol požiadavky Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá v stredu ohlásila nové protesty proti mýtu.

Nákladných dopravcov zároveň varoval pred pokusmi opätovne blokovať cesty. Dopravcovia žiadali zníženie počtu spoplatnených ciest prvej triedy alebo odklad výberu elektronického mýta na týchto cestách do konca júna, inak sú pripravení vyjsť v pondelok do ulíc.

"Každý, kto sa pokúsi obmedzovať premávku na slovenských cestách, sa dopúšťa vážneho dopravného priestupku, čo je ale dôležitejšie, dopúšťa sa trestného činu poškodzovania práv tretej osoby," odkázal dnes nespokojným dopravcom Fico po rokovaní so Združením cestných dopravcov Česmad Slovakia a Asociáciou dopravcov v cestnej doprave. Úniu, ktorá nie je zatiaľ oficiálne zaregistrovaná, premiér na stretnutie nepozval.

Fico upozornil, že žiadny zákon na Slovensku nikomu neumožňuje protestovať tak, že bude blokovať cestnú premávku a brániť druhým ľuďom v pohybe. Varoval tiež pred poškodzovaním mýtnych brán; jednu z nich pri obci Blatná na Ostrove na juhu Slovenska dnes v noci totiž niekto poškodil.

Doterajšie ústupky dopravcom považuje premiér za dostatočné, tie nasledovali po tom, ako kamionisti začiatkom roka blokovali cesty a spomaľovali premávku po celom Slovensku. Protesty zastavili, keď Fico súhlasil so znížením spotrebnej dane z nafty či zmiernením jednej z pokút za zlé nastavenie palubnej jednotky.

Ministerstvo dopravy tiež skrátilo vymedzené úseky, za ktoré sa platí mýto, a zrušilo povinnosť zaplatiť za úsek, ktorý automobily neprejdú celý. Spoplatnené úseky ciest prvej triedy by mali byť od konca júna označené značkami.

Ministerstvo dopravy navyše pozastavilo úhradu mýta na cestách prvej triedy do konca januára. Vyberanie mýta sa malo pôvodne obnoviť 1. februára, premiér však dnes odhadol, že to bude o niekoľko dní neskôr, keď vstúpi do platnosti vyhláška ministerstva so zapracovanými zmenami. Dovtedy premiér prisľúbil aj sprehľadniť a spresniť údaje na faktúrach za prejazdené úseky, ktoré dopravcovia kritizovali.

Mýto platia od začiatku roka autobusy a nákladné autá nad 3,5 tony. Spoplatnených je celkovo viac ako 2000 kilometrov vozoviek; z toho je takmer 1500 kilometrov ciest prvej triedy. UNAS ich počet považuje za likvidačný a žiada ho znížiť na 333,4 kilometra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu