Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česmad protest dopravcov nepodporí

Peter Halabrín, prezident ČESMAD-u
Peter Halabrín, prezident ČESMAD-u (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Organizácie, ktoré združujú slovenských cestných dopravcov, nemajú jednotný postoj k chystanému protestu proti elektronickému mýtu. Zatiaľ čo menšia Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pripravuje protestné akcie, združenie Česmad Slovakia takúto formu nesúhlasu s mýtom nepodporuje.

Novinárom to dnes povedal prezident Česmad-u Peter Halabrín, podľa ktorého štát plní požiadavky dopravcov na zmeny nastavenia mýta. "Na základe odborných argumentov rozhodlo prezídium združenia Česmad Slovakia, že pripravovaný štrajk nepodporuje ani nesúhlasí s takouto formou riešenia problémov dopravcov," vyhlásil Halabrín.

Protestné akcie časti dopravcov, ku ktorým siahli po spustení mýtneho systému, Česmad podľa neho nikdy nepodporoval. Pripustil však, že ich aktivity napomohli presadiť viaceré zmeny v mýte v prospech autodopravcov. Nespokojní cestní dopravcovia, ktorých zastupuje zatiaľ nezaregistrovaná UNAS, naďalej požadujú pozastavenie mýtneho systému alebo zníženie počtu spoplatnených úsekov na cestách prvej triedy. Argumentujú tým, že ich súčasný rozsah im neúmerne zvyšuje náklady.

"Jednoznačne tu priestor zo strany štátu na zmenu v tomto smere nie je," tvrdil Halabrín. Dopravcovia už skôr tento mesiac na protest proti mýtu blokovali prejazd vo viacerých mestách a spomaľovali premávku. Aktivity zastavili po tom, čo premiér Robert Fico (Smer-SD) súhlasil s viacerými ich požiadavkami. Štát napríklad pozastavil výber mýta na cestách prvej triedy. K obnoveniu spoplatnenia týchto úsekov pôvodne malo dôjsť od začiatku februára. Fico však už ohlásil, že sa opäť rozbehne až po tom, čo sa potvrdí, že mýto po uskutočnených zmenách funguje správne.

"Budeme ochotní súhlasiť so spustením systému platenia aj za cesty prvej triedy, keď budeme presvedčení, že to je v poriadku," povedal Halabrín. Účtovanie nulovej sadzby mýta na spoplatnených cestách prvej triedy na dobu neurčitú zabezpečí s účinnosťou od 1. februára nová vyhláška ministerstva dopravy. Normou sa tiež zvýši počet mýtnych úsekov na tisícku z pôvodných 826. "Spolu bolo prehodnotených 76 spoplatnených úsekov," priblížil hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič.

Časť upravených úsekov sa nachádza v intravilánoch miest a obcí, niektoré boli rozdelené na menšie úseky, doplnil. Mýtom je zaťažených asi 1455 kilometrov ciest prvej triedy, čo je takmer polovica z ich celkovej dĺžky. UNAS ich počet považuje za likvidačný a žiada ho znížiť na 333,4 kilometra. Mýto platia od začiatku roka autobusy a nákladné autá nad 3,5 tony. Spoplatnených je celkovo viac ako 2000 kilometrov vozoviek.

Na elektronickom mýte, ktoré prevádzkuje spoločnosť SkyToll, dopravcovia za prvých 28 dní zaplatili 6,2 milióna eur. Do systému sa už zaregistrovalo viac ako 117.000 vozidiel, ktoré podliehajú spoplatneniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu