Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Starosta Lumtzer, odstúp!

Starosta košickej Furče Ladislav Lumtzer. Zobraziť galériu (3)
Starosta košickej Furče Ladislav Lumtzer.

KOŠICE - "Laco Lumtzer, odstúp!" vyzvali včera starostu košickej Furče dvaja poslanci parlamentu za SDKÚ, jeho kamaráti a bývalí stranícki kolegovia Viliam Novotný a Karol Mitrík. Podľa nich by týmto krokom pomohol zadlženému sídlisku, obyvateľom i sebe. Verejný apel však prichádza dosť neskoro - kauza prepukla pred jeden a pol rokom a Lumtzer sa pred 14 dňami sám vzdal členstva v SDKÚ.

Obaja poslanci však tvrdia, že starosta Lumtzer ich stále presviedčal o riešení kontroverznej kauzy, pri ktorej zmizlo takmer 100 miliónov Sk štátnych peňazí, určených na výstavbu domov. "Starosta urobil chybu, že sa nechal oklamať firmou Kame, ktorá mala stavbu realizovať. Tá ho podviedla, peniaze zobrala a takmer nič nepostavila," vysvetľuje Novotný. Doteraz sa verejnosť nedozvedela, kam sa peniaze podeli. "Odmietame však prepojenie medzi SDKÚ a firmou Kame," podotkol poslanec. Tvrdí, že zotrvanie Lumtzera na starostovskej stoličke je prekážkou pri riešení problému výstavby domov na sídlisku a splatenia dlhu Štátnemu fondu rozvoja bývania. "Furča potrebuje nový vietor," hovorí Mitrík. Starosta sa k celej záležitosti ešte nevyjadril.

Furčiansku kauzu stále prešetruje polícia. Z podvodu obvinila starostu aj šéfa firmy Kame Maroša M. Starosta Lumtzer je navyše obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. V kauze figuruje aj košický viceprimátor Eugen Čuňo, ktorý mal od šéfa Kame žiadať 18-miliónový úplatok. Za to ho v marci vyšetrovateľ navrhol obžalovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu