Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odoberú Furči právomoci?

Zástupkyňa starostu Monika Smolková.
Zástupkyňa starostu Monika Smolková.

KOŠICE - Zadlženú košickú mestskú časť Furča s takmer 29 000 obyvateľmi čaká ďalší úder. Po tom, ako jej majetok postupne rozpredáva exekútor, prišiel magistrát mesta s nápadom odobrať jej stavebný úrad, úrad ochrany prírody a sociálny odbor.

Poslanci Furče však s týmto návrhom nesúhlasia. "Doplatili by na to zamestnanci, ktorí by ostali bez práce," povedala zástupkyňa starostu Monika Smolková. Magistrát už totiž prevzal časť nehnuteľností z jej správy a teraz by navyše prišla aj o opatrovateľskú službu, vyplácanie jednorazových dávok sociálnej pomoci či stavebné konanie. Tieto funkcie by prebrala iná mestská časť. Mesto chce zabrániť exekútorovi, aby zablokoval peniaze určené na tieto činnosti.

Úrad Furče pracuje od marca v ozdravnom režime. Exekútor odpredáva jej majetok a sleduje pohyby peňazí na účtoch. "Súčasná situácia neprináša očakávaný efekt. Chceme požiadať ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy," konštatovala M. Smolková. Ak by s tým súhlasilo, exekútor by na peniaze mestskej časti nemohol siahnuť. Furča sa dostala do súčasnej situácie kvôli nesplácaniu 68-miliónového úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania. Peniaze boli určené na stavbu domov, ktoré doteraz nestoja. Fond žiada zaplatenie celej sumy v troch splátkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu