Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

SkyToll dočasne zjednoduší výpočet a platbu mýta

Protesty dopravcov
Protesty dopravcov

BRATISLAVA - Prevádzkovateľ elektronického výberu mýta SkyToll od utorka dočasne zavedie jednoduchší spôsob výpočtu a úhrady mýta pre tranzitnú prepravu, takzvaný ticketing. Doposiaľ sa všetky vozidlá, na ktoré sa mýto vzťahuje, museli do systému zaregistrovať a nainštalovať si palubnú jednotku.

Informovala o tom dnes mediálna zástupkyňa SkyTollu Lenka Lendacká. Nový spôsob platby za mýto bude dostupný na vybraných hraničných priechodoch do konca marca.

"Ticketing môžu využívať len tranzitní dopravcovia," upozornila Lendacká. Pokiaľ chcú vodiči tento spôsob úhrady využiť, musia na hraničnom priechode zadať základné informácie o vozidle a následne si vyberú tranzitnú trasu. "Na základe týchto údajov im bude vypočítaná výška mýta, ktorú budú musieť vopred uhradiť. Na výber majú zahraniční dopravcovia 18 tranzitných trás v rámci celého Slovenska," dodala.

Zavedenie elektronického mýta na Slovensku od začiatku tohto roka spôsobilo najmä na hraničných priechodoch s Českom, Poľskom a Maďarskom kilometrové kolóny. Množstvo zahraničných dopravcov čakalo v prvých januárových dňoch desiatky hodín na registráciu do systému a povinné vybavenie palubnou jednotkou. Postupne sa situácia na hraniciach upokojila. Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia už pred niekoľkými dňami vyzvalo na spustenie ticketingu.

SkyToll dopravcov upozornil, že počas noci sa nebude možné registrovať asi 70 minút do systému, keďže dôjde k jeho aktualizácii. "Dôvodom je príprava na zavedenie náhradného spôsobu výpočtu mýta pre tranzitné úseky ciest," poznamenala Lendacká. Výber mýta však bude pokračovať bez obmedzenia.

Spustenie elektronického mýta, ktoré musia platiť nákladné vozidlá od 3,5 tony aj autobusy za jazdu po diaľniciach a ďalších cestách, dopravcovia kritizovali. Nespokojní kamionisti od minulého štvrtka blokovali jednu z bratislavských ulíc, počas dneška sa akcia rozšírila aj do ďalších miest. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nakoniec väčšine požiadaviek protestujúcich ustúpil a prisľúbil zníženie spotrebnej dane z nafty aj pozastavenie výberu mýta na väčšine spoplatnených ciest. Prepravcovia sa následne rozhodli blokádu ukončiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu