Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na cestách 1. triedy bude dočasne nulová sadzba

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na cestách prvej triedy, ktoré sú spoplatnené mýtom, má byť od 14. do 31. januára tohto roku zavedená nulová sadzba.

Je to jedno z viacerých rozhodnutí, ktoré prijali na dnešnom rokovaní na Úrade vlády SR o mýte a jeho dôsledkoch na nákladných dopravcov zástupcovia zamestnávateľských zväzov, ministri dopravy a financií, ako aj zástupcovia Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, spoločnosti SkyToll a Národnej diaľničnej spoločnosti. Premiér Fico po skončení rokovaní informoval, že na cestách I. triedy, ktoré podliehajú plateniu mýta, bude zároveň do konca júna umiestnené dopravné značenie na začiatku a konci spoplatnených úsekov. Podľa premiéra minister dopravy zároveň navrhol zvýšenie súčasných viac ako 800 spoplatnených úsekov na diaľniciach, rýchlocestách aj cestách I. triedy o 240 úsekov, to znamená, že dlhšie úseky sa skrátia, aby dopravcovia mohli platiť skutočne len za prejazdené vzdialenosti a nie za celé úseky.

Zástupcovia malých a stredných dopravcov schválili na zvolenskom stretnutí 28. decembra tohto roku 11 požiadaviek k podmienkam výberu mýta od 1. januára 2010, ktoré adresovali ministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnemu. Medzi nimi bolo vylúčenie spoplatnenia ciest prvej triedy či zrušenie zábezpek a depozitov pri následných platbách na faktúru. Dopravcovia zároveň presadzujú zvýšenie rozdielu sadzby mýtneho v prospech ekologických vozidiel, predloženie celého vzorca na výpočet výšky mýta, ako aj umožnenie platenia za skutočne prejazdené vzdialenosti a nie celé úseky ciest. Taktiež by privítali obmedzenie dvojitých platieb pri dodávkových vozidlách s prívesmi, zrušenie všetkých výnimiek pri platbách a zrušenie všetkých ďalších poplatkov súvisiacich s prevádzkovaním mýta. Vláda by mala podľa dopravcov riešiť aj zníženie spotrebnej dane a dane z motorových vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu