Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NAD VECOU Kamióny - slovenská mutácia triedneho boja

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niet pochýb, že protest vodičov kamiónov presiahol hranice sporu záujmového združenia so štátom a stal sa politickou agendou. Vôbec prvý raz bola vláda prinútená opustiť komfortné pozície ochrancov záujmov širokých vrstiev ľudí práce, ktoré jej po vyše tri roky prinášali sladký nektár vysokých politických preferencií.

Pod tlakom okolností, ale aj po zrelej úvahe premiér napokon siahol k hrozbám represálií, aj keď po dôkladnej príprave. Veď nespokojní pracujúci v uliciach, to je to posledné, čo by si vo volebnom roku mohol želať. A tak skôr než vodičom zahrozil v ultrapravicovom štýle (aj na to si prenajal policajného prezidenta), prakticky cez noc vynašiel lacnejšiu naftu i menej ministerstiev, teda s niečo, čo tri a pol roka predtým tvrdo odmietal.

Kamióny v uliciach spôsobili, že aj zdecimovaná opozícia sa začala zviechať. Svedčí o tom nielen spoločné rokovanie so zúfalo neoriginálnym záverom v podobe návrhu a odvolanie ministra dopravy. Už skôr niečo naznačila víkendová prítomnosť zbožného politického predáka medzi odhodlanými kamionistami, ktorým rozdával plnými priehrštiami duchovnú útechu a sociálne pochopenie. Takže tu, na tom našom Slovensku, máme momentálne pravicu odhodlanú zlomiť odpor nespokojnej robotníckej triedy a sociálne cítiacu pravicu odhodlanú bojovať za práva pracujúcich do posledného dychu. A kamionisti? Ako vždy, keď sa ochotníci ocitnú na politickej scéne, musia ju skôr, či neskôr, dobrovoľne alebo nasilu uvoľniť profesionálom s bielymi goliermi a ľstivým jazykom. Čo myslíte, koho budú voliť?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu