Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dopravcovia po ústupkoch vlády odvolali protesty

Protesty dopravcov
Protesty dopravcov

BRATISLAVA - Nákladní dopravcovia po ústupkoch vlády odvolali protesty proti systému elektronického výberu mýta. Informoval o tom zástupca nespokojných prepravcov Rudolf Páleš.

Kamionisti od minulého štvrtka blokovali premávku v Bratislave, v pondelok sa akcia rozšírila aj do ďalších miest.

"Rušíme protesty na Slovensku vrátane Bratislavy," povedal Páleš. Kabinet na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) podľa neho vyhovel väčšine požiadaviek malých a stredných prepravcov z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Dôležitú dopravnú tepnu v hlavnom meste, Rožňavskú ulicu, opustili podľa zistení posledné kamióny okolo 22:30. Túto ulicu zablokovali desiatky vozidiel na päť dní.

Fico po schôdzke so zástupcami zamestnávateľov, Národnej diaľničnej spoločnosti či Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia ohlásil, že kabinet navrhne zníženie spotrebnej dane na naftu a do konca januára sa nebude vyberať mýto na väčšine spoplatnených úsekov. Na spoplatnených úsekoch ciest 1. triedy navyše pribudne označenie, že podliehajú plateniu mýta.

Polícia popoludní vodičov kamiónov varovala, že ich začne prísne trestať za obmedzovanie dopravy na cestách. "Trpezlivosť došla, začína realita. (...) Pohovory skončili, idú sankcie," vyhlásil policajný prezident Ján Packa. Vodičom áut hrozili pokuty či zadržanie vodičského oprávnenia až na dva roky.

Slovensko zaviedlo elektronické mýto pre vozidlá nad 3,5 tony od 1. januára. S obmedzovaním premávky začali dopravcovia minulý týždeň v Bratislave, v pondelok pomalou jazdou či blokádou upozorňovali na nedostatky prevádzky mýta aj v Košiciach, Trenčíne, Trnave, Prievidzi či Žiline. Aktivity kamionistov si získali aj sympatie časti verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu